ua en ru

Законопроект про приватизацію НАК "Нафтогаз України" не можна інтерпретувати як поступку Росії, - джерело

Внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту, що дозволяє приватизацію НАК "Нафтогаз України", не можна інтерпретувати як поступку Росії, адже вимоги про приватизацію НАК висуває і Євросоюз. Про це пише "Комерсант" з посиланням на джерело в російській компанії "Газпром".

У п'ятницю Кабінет міністрів України вніс до парламенту країни законопроект, що дозволяє приватизацію НАК "Нафтогаз України" і її дочірніх компаній, а також здачу в оренду газотранспортної системи (ГТС) і підземних сховищ газу. У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що поправки потрібні в рамках зобов'язань з приєднання до європейського Енергоспівтовариства, які припускають розділення "Нафтогазу" за видами діяльності. Але джерело видання "в компанії говорить, що внесення документа стало результатом переговорів глави "Газпрому" Олексія Міллера і віце-прем'єра України Юрія Бойко минулого тижня в Москві.

Переговори поновилися після майже тримісячної перерви. Україна за цей час встигла налагодити реверс газу з Угорщини, а "Газпром" - повернутися до питань розширення газопроводів Nord Stream і Ямал-Європа. Останній проект в Європі трактують як черговий інструмент тиску на Київ.

Україна сподівається, що досягнення домовленості з Росією призведе до перегляду ціни на газ заднім числом, з січня (якщо відповідний законопроект буде прийнятий і створений консорціум до 1 червня).

Поки в "Газпромі" далекі від оптимізму щодо переговорів з Україною. Джерело видання, близьке до монополії, каже, що інтерпретувати внесення законопроекту як поступку Росії передчасно, адже такі ж вимоги висуває і Євросоюз.

Зокрема, на 3 травня в Брюсселі заплановано круглий стіл між керівництвом України та ЄС про перспективи української ГТС. До обговорення запрошували і "Газпром", але він відмовився, оскільки "формат заходу незрозумілий".

При цьому внесення законопроекту ще не означає його прийняття, процес може затягнутися, ставши лише черговий розмінною картою в переговорах. Документ вже розкритикувала опозиція, пообіцявши зробити "все можливе", щоб його "ніколи не прийняв український парламент", заявив заступник голови парламентської фракції "Батьківщина" Сергій Пашинський. Але співрозмовник видання в "Нафтогазі" наполягає, що, "якщо депутати хочуть ціну на газ 260-280 дол. і транзитне завантаження ГТС, їм доведеться прийняти законопроект".

Читайте також: ВР може дозволити відчуження та приватизацію підприємств "Нафтогазу" за рішенням Кабміну