ua en ru

ВР може дозволити відчуження та приватизацію підприємств "Нафтогазу" за рішенням Кабміну

Верховна Рада (ВР) України може дозволити приватизацію держпідприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", що провадять діяльність з транспортування магістральними трубопроводами і зберігання у підземних газосховищах, самого "Нафтогазу", а також підприємств, установ, організацій, утворених внаслідок їх реорганізації. Про це йдеться в урядовому законопроекті №2937 від 26 квітня 2013 р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою реформування НАК "Нафтогаз України".

Крім того, Кабмін пропонує дозволити відчуження основних фондів, акцій та часток у статутному капіталі держпідприємств, що провадять діяльність з транспортування магістральними трубопроводами і зберігання у підземних газосховищах.

Раніше так дії виконувати було заборонено.

Законопроектом також дозволяється здійснювати функції диспетчерського управління газотранспортною системою України недержавним підприємствам.

З об'єктів загальнодержавного значення документом вилучаються магістральні нафто- і газопроводи та магістральний трубопровідний транспорт, що обслуговують потреби держави в цілому, підземні нафто- та газосховища, а також об'єкти, які пов'язані з постачанням споживачам газу.

Також пропонується дозволити оренду магістрального трубопровідного транспорту, що обслуговує потреби держави в цілому, газопроводів та газосховищ.

Законопроектом також вносяться зміни, що дозволяють управління об'єктами держвласності на основі міжнародних договорів, згоду на обов‘язковість яких надано ВР.

Читайте також: Янукович доручив у 2013 р. продати 50% непрофільних активів "Нафтогазу України".