ua en ru

Законопроект про пільгове ввезення в Україну скрапленого газу для хімпрому зменшить доходи держбюджету, - експерти ВР

Законопроект Кабінету міністрів України № 3228 , яким пропонується ввозити в Україну нафтопродукти та скраплений газ, що використовуються як сировина для нафтохімічної промисловості, за нульовою ставкою акцизного податку, може призвести до зменшення доходної частини державного бюджету України. Про це йдеться у висновку головного науково-експертного управління, опублікованому на сайті Верховної Ради України, за результатами розгляду проекту закону "Про внесення змін до статті 229 Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування нафтопродуктів та скрапленого газу що використовуються як сировина для нафтохімічної промисловості" від 11 вересня 2013 р.

У законопроекті пропонується поширити особливості оподаткування вироблених в Україні та ввезених в Україну нафтопродуктів, що використовуються як сировина для нафтохімічної промисловості, та скраплений газ за нульовою ставкою акцизного податку.
"Головне управління, підтримуючи в цілому внесену законодавчу пропозицію, одночасно вважає за доцільне зазначити, що її прийняття може призвести до зменшення доходної частини державного бюджету України", - йдеться у висновку.

При цьому, як зазначають експерти, відповідні розрахунки у супровідних до законопроекту документах не надані.

Крім того, як зазначають експерти, згідно з розділом ІІ проекту даний закон набирає чинності з 1 січня 2014 р., що не узгоджується з принципом стабільності податкового законодавства України, згідно з яким зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки.

"Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року" і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим", - йдеться у висновку.

Разом з тим, експерти рекомендували за результатами розгляду у першому читанні даний законопроект прийняти за основу з урахуванням висловлених зауважень.