ua en ru

Для припинення справи про банкрутство ДП "Укрбурштин" є всі законні підстави, - адвокат

Для припинення справи про банкрутство ДП "Укрбурштин" є всі законні підстави, - адвокат Фото: бурштин

Перебування цього держпідприємства у процедурі банкрутства є незаконним, і завдає державі збитків

Для припинення провадження про банкрутство ДП "Укрбурштин" і повернення його під контроль держави є всі законні підстави. Про це сьогодні під час брифінгу в Києві заявив партнер юридичної компанії Ario Capital Group Юліан Хорунжий, який представляє в справі про банкрутство "Укрбурштин" інтереси держави в особі материнської компанії - ДАК "Українські поліметали", повідомляє прес-служба Ario Capital Group.

"Справа про банкрутство ДП "Укрбурштин" підлягає закриттю, оскільки перебування цього держпідприємства у процедурі банкрутства (а також санації) є незаконнимими і завдають державі збитків", - зазначив він.

"Ще в 1999 році ДП "Укрбурштин" Державної акціонерної компанії "Українські поліметали" та його структурні підрозділи були включені до переліку підприємств, що не підлягають приватизації. А відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції на момент введення процедури санації ДП "Бурштин") - санація державного підприємства можлива тільки після того, як підприємство виключать із переліку таких, що не підлягають приватизації", - повідомив Хорунжий.

Також він зазначив, що те ж саме говорить і Господарський кодекс України. Він також підкреслив, що "Укрбурштин" з цього переліку не виключали.

"Укрбурштин" є гірничим підприємством. А заключні і перехідні положення Закону про банкрутство говорять - провадження у справах про банкрутство гірничих підприємств підлягають припиненню, крім тих, що ліквідуються за рішенням власника. Щодо "Укрбурштин" такого рішення не було", - додав він.

Разом з тим, генеральний директор ДАК "Українські поліметали" Костянтин Лісничий заявив, що справа про банкрутство і багаторічна санація "Укрбурштин" - "нонсенс не тільки з юридичної, а й з економічної точки зору".

"ДП може самостійно добувати і продавати бурштину на десятки мільйонів гривень на місяць! Замість цього - з 2005 року накопичує борги, не платить податки і ми підозрюємо, служить ширмою для незаконних операцій з брендом. Як материнська компанія, ми готові розрахуватися з боргами "Укрбурштин", наполягаємо на закриття провадження про банкрутство та відновленні нашого контролю над ДП", - заявив він.

Як повідомляється, клопотання про справи про банкрутство ДП "Укрбурштин" Господарський суд Рівненської області розглянув сьогодні, наступне засідання у справі відбудеться 7 жовтня.

Нагадаємо, свою стурбованість щодо банкрутства "Укрбурштин" висловив особисто міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус.