ua en ru

Закон про посилення відповідальності за несплату аліментів набув чинності

Закон про посилення відповідальності за несплату аліментів набув чинності Фото: в Україні посилено відповідальність за несплату аліментів (колаж РБК-Україна)

Боржника по сплаті аліментів можуть обмежити у праві виїзду з країни

В Україні сьогодні, 6 лютого 2018 року, набув чинності закон про посилення відповідальності за несплату аліментів. Відповідний документ був опублікований в парламентській газеті "Голос України" минулого місяця.

Згідно з документом, боржником вважається один з батьків, який не платив аліменти протягом трьох місяців, його дані вносяться до реєстру після звернення іншого батька. Після того, як заборгованість по виплаті аліментів перевищить суму за 6 місяців, боржника обмежуватимуть у праві виїзду за кордон, управління авто, користуванні мисливською і пневматичною зброєю.

У той же час, документ визначає пом'якшуючі обставини для боржника. Зокрема, санкція у вигляді обмеження на управління авто не буде застосовуватися, якщо він заробляє за допомогою автомобіля, утримує інваліда, проходить строкову військову службу або мобілізований, а також якщо проходить службу в АТО.

Крім того, у відношенні боржників вводиться адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. За роботу боржнику будуть нараховувати плату не менше мінімальної, яка піде на погашення заборгованості за аліментами. У разі ухилення від робіт, боржника можуть заарештувати на строк до 15 діб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Мін'юсті назвали кількість боржників по сплаті аліментів - публічний реєстр боржників налічує вже понад 75 тис. записів.