ua en ru

Закон про створення Нацагентства з розшуку активів корупціонерів набув чинності

Закон про створення Нацагентства з розшуку активів корупціонерів набув чинності Фото: корупціонери

Закон вводиться в дію через 6 місяців після набрання чинності

Закон, що передбачає створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, набув чинності.

Текст документа був опублікований у виданні "Урядовий кур'єр" у середу 23 грудня 2015 року. Відзначається, що відповідно до кінцевих положень, закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, при цьому він вводиться в дію через шість місяців після набрання чинності.

Відповідно до закону, Нацагентство з розшуку та повернення активів створюється Кабінетом міністрів і підзвітне Верховній Раді. Воно складається з центрального апарату і територіальних управлінь і займається формуванням і реалізацією державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, і управління заарештованими і конфіскованими активами. Голова Нацагентства призначається урядом терміном на 5 років за результатами конкурсу.

Передбачається, що агентство здійснює заходи щодо виявлення, розшуку, проведення оцінки активів за зверненням слідчого, прокурора, суду (слідчого судді) і формує та веде публічний Єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні. Законом передбачається, що Нацагентство співпрацює з цього питання з органами іноземних держав та бере участь у забезпеченні представництва прав та інтересів України в закордонних судових органах у справах, пов'язаних з поверненням активів. Визначається, що агентство займається тільки зберіганням активів без їх реалізації, прописані відповідні процедури зберігання.

Наголошується, що посада голови Нацагентства не може обіймати особа, яка має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку, або на яку за вчинення адміністративного правопорушення накладено стягнення у вигляді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю , або якщо воно вважається підданим адміністративному стягненню; або залучалося на підставі обвинувального вироку, що набрав законної сили, до кримінальної відповідальності за вчинення умисного злочину.

З метою здійснення зовнішньої незалежної оцінки ефективності діяльності агентства на вимогу членів комісії з зовнішньому контролю може проводитися зовнішній фінансовий аудит діяльності відомства. Зовнішній фінансовий аудит діяльності Національного агентства проводиться аудиторською компанією, яка має право проводити таку діяльність відповідно до закону "Про аудиторську діяльність" та має бездоганну ділову репутацію.

Висновок незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного агентства та звіт за результатами зовнішнього фінансового аудиту (за наявності) включається в якості додатку до щорічного звіту Національного агентства.

Передбачається відповідальність агентства за пошкодження майна в період зберігання. У випадку, якщо майно підлягає поверненню власникові, Нацагентство має відшкодувати йому заподіяний збиток у разі їх наявності.

У законі також прописана норма, яка передбачає, що надходження від управління активами, здійснюваного Нацагентством, а також кошти, отримані на підставі міжнародних угод про розподіл та повернення активів в Україні зараховуються до доходів спеціального фонду держбюджету.

Нагадаємо, 9 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон про створення Національного агентства з питань розшуку активів, отриманих від корупційних та інших злочинів.