ua en ru

Закон про реформування СБУ внесуть до парламент цього року, - нардеп

Закон про реформування СБУ внесуть до парламент цього року, - нардеп Фото: СБУ (kmu.gov.ua)

Закон має передбачати позбавлення СБУ функцій розслідування економічних та корупційних злочинів

Протягом шести місяців після прийняття закону про нацбезпеку до Верховної ради мають внести закон, який стосуватиметься реформування Служби безпеки України (СБУ). Про це повідомила голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Ірина Фріз, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні ми маємо законодавчий крок в напрямку реформування служби безпеки - це закон "Про національну безпеку", де в прикінцевих положеннях зазначено, що Кабмін, адже він має право законодавчої ініциативи, має внести законопроект щодо СБУ", - заявила Фріз.

За її словами, народні депутати будуть наполягати на тому, щоб законопроект стосувався саме реформування всієї служби безпеки.

"Закон має бути внесений протяогом шести місяців після ухвалення закону про нацбезпеку. Отже, якщо всі терміни будуть зберігатись, то не виключено, що навіть у цьому році ми зможемо отримати проект закону, в якому будуть зазначені формат та напрямки реформування СБУ", - додала нардеп.

Фріз зазначила, що концепція реформування СБУ була напрацьована народними депутатами спільно з експертами Консультативної місії ЄС (КМЄС) та НАТО ще у 2015 році.

"Ще у 2015 році за ініціативи керівника служби було утворена міжнародна міжвідомча група, яка напрацювала концепцію реформування СБУ. До групи в ходили представники КМЄС та НАТО в Україні, представники з боку польського уряду. Я також входила до цієї групи. Колеги з КМЄС, колеги з представництва НАТО наголошують на необхідності більш якісно виписаного закону.... Сподіваюсь, що напрацьоване в рамках роботи над концепцією можна використати для того, щоб на ньому базувати закон стосовно реформування СБУ", - зазначила Фріз

Нардеп наголосила, що закон має передбачати позбавлення СБУ функцій розслідування економічних та корупційних злочинів.

"Я впевнена, що в цьому законі також має бути внесено (пункт, - ред.) про позбавлення СБУ функцій займатись економічними злочинами. Ці статті потрібно просто передати іншим органам" - додала депутат.

Нагадаємо, раніше у парламенті повідомили, що до законопроекту про національну безпеку до другого читання було подано майже тисячу поправок. Зазначимо, в лютому 2018 року законопроект №8068 "Про національну безпеку" був прийнятий у першому читанні.

Закон має наблизити Україну до стандартів НАТО і передбачає реформу сектора держбезпеки. На необхідности ухвалення відповідного законопроекту наголошували в Сполучених Штатах Америки.