ua en ru

Закон про скасування мит на експорт зернових культур не гарантує лібералізації експортних операцій, - експерт

Закон про скасування мит на експорт зернових культур не гарантує лібералізації експортних операцій. Таку думку для РБК-Україна висловив генеральний директор ТОВ СП "Нібулон" Олексій Вадатурський.

"Є дві проблеми. Перша - законопроект буде підписаний Президентом. Друга - потрібно щоб дуже чітко авторитетні люди сказали, на який термін встановлюється дія відсутності мит. Тому що вони несподівано вводилися і так само несподівано скасовуються і так само несподівано будуть знову введені або введені натомість інші інструменти. Ось це найстрашніше для України", - вважає Вадатурський.

Також, на його думку, Україна не встигне експортувати запланований на цей маркетинговий рік обсяги зернових культур.

"Україна сьогодні не підготувалася до валового збору кукурудзи і ранньої олійної групи. Була гарна врожайність, але зберігання відбувається в несертифікованих елеваторах і це є головним гальмом, що забезпечує збереження пізньої зернової групи - кукурудзи", - додав він.

Нагадаємо, Верховна Рада України 7 жовтня в ході пленарного засідання ухвалила в цілому законопроект № 9239 від 4 жовтня про затвердження ставок вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарських культур. Так, згідно з прийнятою редакцією законопроекту скасовуються експортні мита на пшеницю і кукурудзу. Ввізні мита на ячмінь залишаються незмінними - 14%, але не менше 23 євро за 1 т., і діють до 1 січня 2012 р.