ua en ru

Закон "Про індустріальні парки" дозволить за 3-4 роки залучити 8 млрд. доларів інвестицій, - Держагентство з інвестицій

Прийнятий Верховною Радою України закон "Про індустріальні парки" є ключовим елементом інвестиційної реформи, дозволить за 3-4 роки після початку створення індустріальних парків, залучити 8 млрд. доларів інвестицій та створити понад 300 тис. робочих місць. Таку думку висловив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів.

За словами Каськіва, закон матиме ряд позитивних наслідків для економіки України, зокрема, дозволить розпочати переобладнання індустрії, приведе новий капітал на ринок інвестицій та викличе високий інтерес з боку міжнародних компаній до внутрішнього ринку.

"Ухвалення закону є вирішальним напередодні підписання Угоди про асоціацію з ЄС 30 березня 2012 р. та створення зони вільної торгівлі, оскільки він дозволить створити в Україні стандарти, які забезпечать прихід інвесторів на внутрішній ринок", - відзначив він.

На думку голови Держагентства з інвестицій, Україна має ряд конкурентних переваг, які забезпечать відтік інвесторів з сусідніх країн на ринок України. "Володіючи висококваліфікованими та порівняно недорогими людськими ресурсами та маючи спрощену процедуру землевідведення для індустріальних парків і пільги для керуючих партнерів, Україна стане ключовим центром інвестицій в регіоні. Відповідно, за 5-6 рр. від початку створення індустріальних парків, ВВП України зросте на 15%. Один діючий індустріальний парк забезпечить участь 10-15 компаній, притік не менше 200 млн. інвестицій та створення від 2,5 до 20 тис. робочих місць", - вважає він.

Досвід зарубіжних країн показує високу ефективність індустріальних парків. Наразі в США діє 400 подібних парків, в Чехії - близько 140, в Польщі - понад 60, в Туреччині - 262 індустріальні парки. У В'єтнамі, де створено близько 200 індустріальних парків, на них припадає 25% ВВП та 40% залучених інвестицій. В Чехії на 1 євро державного фінансування при падає 43 євро іноземних інвестицій.

Нагадаємо, загальний обсяг прямих інвестицій в економіку України з країн ЄС на 31 грудня 2011 р. склав 39,4 млрд дол.