ua en ru

На захопленні Бурштинської ТЕС хтось хоче нажитися, - аналітик

На захопленні Бурштинської ТЕС хтось хоче нажитися, - аналітик Фото: Бурштинська ТЕС

Експерт сумнівається в законності закликів до "фізичної націоналізації" Бурштинської ТЕС і не виключає корисливий мотиви організаторів

Заяви народного депутата Насіння Семенченко щодо націоналізації Бурштинської ТЕС - це чиста політика, реалізація такого сценарію негативно позначиться на інвестиційній привабливості України. Про це в коментарі українським ЗМІ заявив голова департаменту управління активами інвестиційної компанії Jaspen Capital Partners Андрій Нестерук.

"Буштынская ТЕС знаходиться в тисячі кілометрів від зони військових дій і, природно, ніякої логіки в цьому немає. Нічого позитивного з точки зору іміджу на це теж немає", - упевнений економіст.

Експерт сумнівається в законності закликів до "фізичної націоналізації" Бурштинської ТЕС і не виключає корисливий мотиви організаторів.

"Важко сказати на скільки реалістичні ці заяви. Принаймні, що я чув, ніякої правової основи немає. Частина цих заяв популістські, частина - хтось на цьому, звичайно, хоче нажитися, але це не економіка", - сказав він.

Раніше народний депутат Семен Семенченко (фракція "Самопоміч") заявив про початок другого етапу блокади ОРДЛО, завданням якої стане реприватизація промислових підприємств. Відповідаючи на запитання, чи Семенченко ініціювати перевірки АМК і ФДМ на цих підприємствах, нардеп заявив, що Бурштинську ТЕС просто "заберуть". "Ми його (підприємство, - ред.) заберемо. Просто заберемо фізично", - заявив нардеп.

Бурштинська ТЕС (БуТЭС) - теплова електростанція, розташована біля міста Бурштин (Івано-Франківська область) на перетині ліній електропередачі, що з'єднують Україну з Угорщиною, Румунією, Словаччиною. Встановлена потужність - 2334 МВт. БуТЭС входить до складу ПАТ "Західенерго". З 1 липня 2002 року Бурштинська ТЕС відокремлена від об'єднаної енергосистеми України і працює у складі "Бурштинського острова" і паралельно з об'єднаною енергетичною системою європейських країн (ENTSO-E). Приєднання до ENTSO-E відкрило можливості для збільшення експортних поставок електроенергії з України.