ua en ru

Заборгованість за ЖКП може збільшитися до 12-13 млрд грн до квітня 2011 р., - експерт

Якщо не буде створений дієвий механізм надання субсидій, заборгованість за житлово-комунальні послуги (ЖКП) збільшиться до 12-13 млрд грн до квітня 2011 р. Таку думку висловив глава Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн.

«В уряду є час фактично до вересня, щоб створити ефективний механізм відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Інакше заборгованість за ЖКП, яка зараз складає 10,4 млрд грн, з початком опалювального сезону збільшуватиметься, і до березня-квітня 2011 р. може скласти 12-13 млрд грн», - відзначив І.Надєїн.

За його словами, після завершення опалювального сезону, коли не було нарахувань за тепло, борг почав скорочуватися і в червні він вже склав 10,4 млрд грн.

«Згідно з даними Держкомстату, рівень оплати населенням житлово-комунальних послуг з початку року склав 99,7%, в червні - 129,1%. Це говорить про те, що навесні-влітку українці намагаються погасити існуючу заборгованість. Але підвищення тарифів на газ, тепло і гарячу воду з 1 серпня може зіпсувати цю позитивну статистику», - говорить експерт.

У цій ситуації уряд і МінЖКГ повинні запропонувати ефективний механізм компенсації витрат на житлово-комунальні послуги людям з низьким рівнем доходу, вважає І.Надєїн.