ua en ru

Затримувати укладення з Україною угоди по ЗВТ для Європи невигідно, - експерт

Затримувати укладення з Україною угоди по зоні вільної торгівлі (ЗВТ) для Європи невигідно. Таку думку РБК-Україна озвучив президент Міжнародної торгової палати в Україні Володимир Щелкунов.
"На мою думку, Європа дуже майстерно володіє прийомами економічної дипломатії. Тому і розуміє значний для себе ризик втягнення України у економічну орбіту Митного союзу. Тому затримувати укладення угоди для Європи - невигідно. З іншого боку, наразі у самій Європі немає єдності щодо економічної моделі на найближчі рік - два, а є лише побоювання. Позиція противників будь-яких інтеграційних проектів стає міцнішою з кожним днем. Але економічні представництва ЄС в Україні, наприклад ЄБРР, не давали жодних сигналів щодо згортання діяльності", - відмітив Щелкунов.
Він також підкреслив, що не треба перебільшувати позитивну вагу від угоди України та Євросоюзу по ЗВТ.
"Безумовно, чимало підприємств опиняться на грані існування при укладенні угоди, багатьом прийдеться перебудовувати принципи роботи, це ж стосується і економічного блоку державного управління. Але наприклад у інших країнах ці реформи фінансували ЄС, Україні пропонують лише обмежені програми підтримки, і ті лобіюють здебільшого представники Польщі", - зазначив президент Міжнародної торгової палати в Україні.
Нагадаємо, раніше сьогодні єврокомісар з питань торгівлі Карел де Гухт заявив, що ЄС досяг угоди з Україною з усіх елементів ЗВТ, і тепер втілення угоди залежить від політичної волі влади України.