ua en ru

Затримані в Москві бойовики ІД планували напад з сокирою на натовп і підрив

Затримані в Москві бойовики ІД планували напад з сокирою на натовп і підрив Фото: ФСБ (wikimedia.org)

Один із затриманих хотів підірвати себе

Затримані в Москві (Росія) бойовики терористичної організації "Ісламська держава" планували напад з сокирою на натовп і підрив. Про це передає РБК, посилаючись на джерело, близьке до Федеральної служби безпеки Росії і підтвердження іншого співрозмовника, знайомого з ходом розслідування.

Зокрема, під час затримання організаторів теракту в Москві 1 вересня було виявлено 2 кг саморобної вибухівки, так званої киці (тріперекісь ацетону), і сокира. Вибухівку співробітники ФСБ, які проводили затримання, виявили у громадянина Узбекистану Муродбека Кодирова, а сокира - у громадянина Таджикистану Д.Т. Шаріпова.

За даними ФСБ, обидва терориста були членами "Ісламської держави", теракти в столиці вони готували на 1 вересня.

"Один із затриманих напередодні Дня знань, який в цьому році збігається з одним з головних ісламських свят - Курбан-байрамом, розмістив в мережі Інтернет відеозвернення до членів забороненої в РФ терористичної організації ІДІЛ. У зверненні він дав так звану клятву вірності терористам. Після цього планував вчинити напад на цивільних осіб з використанням холодної зброї", - наголошується у повідомленні центру громадських зв'язків ФСБ.

При цьому, за даними російської спецслужби, у другого затриманого було вилучено саморобний вибуховий пристрій великої потужності, він збирався стати терористом-смертником і зробити самопідрив.

"Вони хотіли вчинити теракт за класичною схемою: спочатку відбувається напад з сокирою на натовп людей, а вже після цього другий терорист повинен був здійснити вибух у тому місці, де зібралися люди", - прокоментувало плани затриманих джерело, близьке до ФСБ.

У службі пояснили, що в стільниковому телефоні одного із затриманих було виявлено контакти вербувальників ІД, а також інструкції по здійсненню теракту.

Нагадаємо, раніше ФСБ заявила про затримання двох вихідців з Центральної Азії, які планували здійснити теракти в Москві в місцях масового скупчення людей.