ua en ru

Затримання ставленика Бальчуна доводить, що іноземці не є панацеєю від хабарництва, - експерт

Затримання ставленика Бальчуна доводить, що іноземці не є панацеєю від хабарництва, - експерт Фото: Валентин Гладких (112-Украина)

Експерт прокоментував затримання топ-чиновника "Укрзалізниці"

Зарубіжних чиновників не можна вважати панацеєю від хабарництва. Про це на своїй сторінці в Facebook написав політичний експерт Валентин Гладких, коментуючи затримання першого заступника начальника одного з департаментів ПАТ «Укрзалізниця», який був призначений під час керівництва Войцеха Бальчуна.

«Мимоволі я пригадав старий мульт із серії "веселі яйця", часів президентства Ющенка, де тодішній прем'єр говорить: «А у мене ще якути є, вони дешевші». Поляки виявилися не дешевшими... Я не був ані прихильником, ані супротивником ідеї запрошувати на ключові посади легіонерів. Попри те, що хоча влада намагалася представити призначення іноземців, зокрема й Бальчуна, як величезне досягнення, мені було очевидно, що варяги приречені на провал. Утім, у постреволюційному екстазі не було місця дискусіям про ефективність запрошених іноземців - вони безсоромно накидалися владою суспільству і, на жаль, сприймалися ним як панацея», - написав він.

Запрошення іноземців на ряд найважливіших посад в український уряд тоді вважалося одним з головних нововведень і ознакою якісних змін в державному управлінні.

"Поява того ж Войцеха Бальчуна і його нової команди в «Укралізниці» сприймалася наче панацея. Ефективність роботи цих варягів навіть не обговорювалася. Їх присутність в українському політикумі широко рекламувалася, і багато хто покладав на них величезні надії на позитивні і стрімкі зміни. Але останнім часом в цьому питанні ми маємо все більше і більше розчарувань", - пише експерт.

Гладких підкреслив, що минув час і багато хто з них вже покинули Україну. "Хтось зі скандалом, хтось по-тихому пішов сам. Випадки різні, хтось із них, можливо, і став жертвою української внутрішньополітичної боротьби, але від багатьох залишилося розчарування: через відсутність заявлених компетенцій, через абсолютне нерозуміння процесів, що відбуваються в Україні", - пише він.

"Та вчорашній приклад затримання поляка, ставленика колишнього глави «Укрзалізниці» реформатора Войцеха Бальчуна, і зовсім став сумним доказом, що поляки теж беруть хабарі, і як ми бачимо на цьому прикладі, - в досить у великих розмірах. Тож закордонні чиновники - це не панацея. Вони такі ж люди, як і всі. Навпаки, слід брати на роботу українських молодих фахівців, а у нас їх достатньо - своїх талановитих людей з сучасним мисленням ", - констатує експерт.

Як відомо, 13 вересня, спільно СБУ і Служба безпеки УЗ на гарячому затримали ставленика колишнього глави ВАТ "Укрзалізниці" Войцеха Бальчуна, першого заступника начальника одного з департаментів ВАТ. Затриманий вимагав 300 тис. доларів за працевлаштування на керівну посаду в одній із філій УЗ.