ua en ru

За розхитування курсу гривні повинен відповісти не тільки НБУ, але і Кабмін, - Тігіпко

Падіння курсу гривні сталося через неадекватні дії Національного банку та уряду, і не варто списувати все на війну. Про це заявив народний депутат, лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко в ефірі програми "Факти тижня з Оксаною Соколовою" на каналі ICTV у неділю.

"З початку року Національний банк та Кабінет міністрів зробили дуже багато помилок. Перше - неконтрольоване рефінансування: надрукували багато грошей, багато коштів дали комерційним банкам, і ніхто не контролював, щоб кошти не вийшли на ринок споживання та валютний ринок. Друге: НБУ сподівався тільки на ринкові методи регулювання, а в такій ситуації, коли війна, потрібно було включати адміністративні. Зараз для цього пізно. І третє: у такій ситуації Національний банк повинен бути публічним, пояснювати, що відбувається, які заходи вживаються і як буде розвиватися ситуація. Зараз цього явно бракує", - пояснив свою позицію Тігіпко.

Утім, на думку політика, звинувачувати тільки НБУ в тому, що відбувається з курсом , неправильно. Він підкреслив, що велика провина в цьому і уряду, який нічого не зробив, аби інвестиційний клімат в країні був привабливим, а корупція не заважала працювати бізнесу. Як наслідок - інвестори йдуть і забирають валюту з України.

Крім того, на думку політика, уряд повинен зробити все для підтримки експортерів, які приносять валюту в країну.

"Я був нещодавно на Запорізькому феросплавному заводі, 90% продукції якого йде на експорт. Це чиста валюта. Але у Запоріжжі не вистачає електроенергії, щоб завантажити його на 100%, працюють тільки на 75% потужності. Якщо такі експортери не будуть мати можливості виробляти товари і продавати їх, у нас будуть дуже серйозні проблеми", - наголосив Сергій Тігіпко. Він також додав, що крім загальних реформ, уряд має індивідуально працювати з кожним підприємством. На уточнююче запитання ведучої, чи вистачає в уряду часу займатися економікою, адже в країні війна, політик відповів: "Я не бачив, щоб міністр фінансів воював, міністр економіки чи міністр транспорту... "Воює" міністр оборони. Інші повинні робити ті реформи, які будуть впливати на людей, котрі готові інвестувати. У світі дуже багато ризикового капіталу. Такі інвестори будуть приходити в таку країну, як наша, тому що ціни падають на все".