ua en ru

За межами України наразі проживають 21 тис. 347 усиновлених іноземцями українських дітей, - АП

За межами України наразі проживають 21 тис. 347 усиновлених іноземцями українських дітей. Про це під час зустрічі з представниками посольств шести держав, громадяни яких усиновили найбільше українських дітей, повідомив уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, передає прес-служба глави держави.

При цьому на консульському обліку Посольства України у США перебувають 8 тис. 152 усиновлених з України дітей, в Італійській Республіці - 6 тис. 079, у Королівстві Іспанія - 3 тис. 084, у Французькій Республіці - 1 тис. 314, в Ізраїлі - 906, в Канаді - 490, в інших країнах - 1 тис. 322.

Павленко повідомив, що моніторинг ситуації щодо дотримання прав українських дітей в сім'ях іноземних усиновлювачів виявив низку проблем, зокрема: несвоєчасна постановка дітей на облік консульських установ України; невчасне або ненадання звітів від батьків-усиновителів про умови проживання та стан здоров'я дітей; ненадання усиновителями інформації про зміну місця проживання усиновленої дитини; переусиновлення дітей; випадки вилучення дитини з сім'ї усиновлювача з метою захисту її прав та інтересів, але не інформування при цьому офіційних представників України. Так, рівень отримання звітів від батьків-усиновителів про умови проживання та стан здоров'я дітей у 2012 р. становить 60% від необхідної кількості. "Цьогорічні показники є вищими, але рік ще не закінчився, і ми очікуємо на вашу підтримку у цьому процесі", - сказав він.

При цьому уповноважений з прав дитини зазначив, що пріоритетом в Україні визначено національне усиновлення.

Зазначимо, за 8 місяців 2013 р. громадянами України усиновлено 1170 дітей, іноземцями - 390 дітей. У першому півріччі 2013 р. 1142 були розміщені у прийомній сім'ї чи дитячому будинку сімейного типу.

Нагадаємо, у квітні 2013 р. зазначалося, що за межами України перебувають 21 тис. 574 дитини, усиновлені у 34 країнах світу.