ua en ru

За кордон на заробітки у 2010-2012 рр. виїхали 1,2 млн громадян України,- МОП

За кордон на заробітки у 2010-2012 рр. виїхали понад один мільйон громадян України, а майже три мільйони громадян України бодай один раз виїжджали за кордон з метою працевлаштування, у рамках так званої сезонної міграції. Ці дані на презентації міграційного профілю України навела координатор проекту з питань трудової міграції, експерт Міжнародної організації праці (МОП) Тетяна Міненко.

За кордон на заробітки у 2010-2012 рр. виїхали понад один мільйон громадян України, а майже три мільйони громадян України бодай один раз виїжджали за кордон з метою працевлаштування, у рамках так званої сезонної міграції. Ці дані на презентації міграційного профілю України навела координатор проекту з питань трудової міграції, експерт Міжнародної організації праці (МОП) Тетяна Міненко, повідомляє радіо "Свобода".

"Ця цифра - 1,2 мільйона - стосується двох років. У цей період найбільший потік трудових мігрантів з України їде до Російської Федерації і Польщі, на другому місці серед країн ЄС Італія, на третьому - Чеська Республіка", - сказала Міненко.

За словами експерта, до кризи в єврозоні основними країнами призначення українських мігрантів були Італія, Іспанія, Португалія, але за останні два роки міграція "перемістилась" до Центрально-Східної Європи і Росії.

Надати українському урядові й міжнародним інституціям інформацію про міграційні процеси в Україні має так званий розширений міграційний профіль, який містить детальні дані щодо трудової міграції усередині країни і поза її межами, включаючи вікові, гендерні, професійні особливості заробітчан.

Як повідомила Міненко, профіль склали у рамках міжнародного проекту з управління міграційними процесами в Євросоюзі і у країнах - сусідках. Технічну і фінансову допомогу Україні у здійсненні проекту надають Міжнародна організація з міграції, Міжнародна організація праці та Євросоюз.

Нагадаємо, вчора Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні з початку 2013 р. рівень безробіття знизився до 8%, що нижче середніх показників в єврозоні, а серед найбільш уразливих верств населення забезпечені роботою понад 600 тис. громадян.

При цьому, за даними Держстату, в Україні у вересні 2013 р. рівень безробіття скоротився на 0,1 п. п.порівняно з попереднім місяцем - до 1,5%.

Очікується, що рівень безробіття в Україні, розрахований за методологією Міжнародної організації праці (МОП), знизиться з 7,9% в 2012 р. до 6,3% у 2017, а серед молоді він складе 13% проти нинішніх 19%.

При цьому МОП попереджає, що світ зіткнувся з терміновою необхідністю створити в найближче десятиліття 600 млн нових робочих місць, щоб забезпечити стійке зростання і зберегти соціальну єдність. В цілому, світовий рівень безробіття, за прогнозами МОП, в 2013 р. може вирости з 197 млн до 202 млн.