ua en ru

За екстремізм відтепер передбачено позбавлення волі на строк до 3 років, - МВС

Відтепер за вчинення екстремістських дій передбачені як штрафні санкції, так і позбавлення волі на строк до 3 років.

В Україні відтепер за вчинення екстремістських дій передбачені як штрафні санкції, так і позбавлення волі на строк до 3 років. Про це повідомляє прес-служба МВС із посиланням на експертів Національної академії внутрішніх справ України.

Юристb зазначають, що кримінальна відповідальність за частиною 1 ст. 110 Кримінального кодексу України передбачає накладення штрафу від 3,4 тис. до 13,6 тис. грн з конфіскацію екстремістських матеріалів.

За ті самі дії, вчинені повторно, передбачене покарання у вигляді штрафу від 17 тис. до 51 тис. грн або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацію екстремістських матеріалів.

"Прийняття норми, яка передбачена статтею 110 до Кримінального кодексу, являється дуже важливим кроком по попередженню, боротьбі з цим небезпечним явищем", - зазначають експерти.

Аналогічний підхід - кримінальна відповідальність за екстремістську діяльність - передбачений у законодавстві як ряду європейських країн, так і в сусідніх з Україною державах. Наприклад, у Німеччині Кримінальний кодекс передбачає відповідальність аж до довічного ув'язнення у тому випадку, якщо мова йде про насильницьку зміну державного устрою.

Стаття, що носить назву "Екстремістська діяльність", передбачає декілька форм злочинних проявів. Мова йде про незаконні дії з екстремістськими матеріалами (їх виготовлення, збут, розповсюдження), а також за заклики до будь-яких проявів екстремістської діяльності, їх фінансування та будь-яке забезпечення.

За своїм змістом екстремістська діяльність включає в себе прояви політичної дискримінації, заклики до насильницької зміни державного устрою, територіальної цілісності України, суверенітету держави. Також мова йде про посягання на такі найважливіші права, свободи та інтереси людини, як честь і гідність за ознаками расової, національної, політичної, релігійної, соціальної або мовної приналежності.