ua en ru

Юзівська і Олеська нафтогазоносні площі будуть виставлені на торги в березні 2012 р., - Держгеонадра

Давно цікавлять вітчизняних та іноземних інвесторів Юзівська (Донекая та Харківська області) та Олеська (Львівська область) нафтогазоносні площі (родовищами їх можна буде назвати після захисту та підтвердження геологічних досліджень про наявність вуглеводневої сировини в промислових масштабах - категорії С1) Державна служба геології і надр Україні має намір виставити на торги десь 25 березня 2012 Про це повідомив в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україну" глава Держгеонадр України Едуард Ставицький. По суті, мова йде про початок предметного вивчення і подальшого початку видобутку так званого сланцевого газу.

За результатами конкурсу з переможцем буде укладено Угоду про розділ продукції (УРП). За словами Ставицького, з урахуванням проведеної цього року підготовчої роботи та інтересу потенційних інвесторів в конкурсі очікується участь таких компаній, що заявили про наміри викупити первинну геологічну інформацію, як Shell, Chevron, Eni, ExxonMobil, BP, а також вітчизняних ПАТ "Укрнафта" ( входить в сферу впливу групи "Приват" Коломойського) і "ДТЕК-Нафтогаз" (належить групі компаній Ахметова).

Тендери будуть оголошені поки тільки на геологічне вивчення зазначених площ.
За словами Ставицького, за Юзівській площі претендентам доведеться позмагатися за якнайшвидше освоєння 1,6 млрд грн. (Близько 200 млн дол.) для підготовки площі до початкових робіт з буріння і 30 млрд грн. (Близько 4 млрд дол.) - по доведенню запасів до затвердження промислової розробки запасів.

За Олеською площею параметри відповідно будуть становити 1,2 млрд. грн. (150 млн. дол.) і 20-25 млрд. грн. (2,7-3 млрд. дол.)
Тим часом, 27 грудня Держгеонадра проведуть перший в 2011 р. аукціон з продажу спеціальних дозволів на використання надр. На торги буде виставлено 10 площ в шести областях України - Івано-Франківській, Луганській, Черкаській, Донецькій, Полтавській і Одеській. Потенційні заявники - 22 підприємства.

Нагадаємо, що 21 березня 2011 р. Міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський заявляв, що тендер на видобуток сланцевого газу в двох родовищах Україні буде проведено в середині 2011 р.