ua en ru

На Южно-Українській АЕС обговорили можливість будівництва 4-го енергоблоку

24 травня Южно-Український енергокомплекс відвідали представники компаній EAG Development («Ібрагім Абдулаал Девелопмент Груп», Королівство Бахрейн) і CSCHC – China State Construction Harbour Construction Co. Ltd. (Державна будівельна компанія «Лади

З ознайомчою екскурсією гості побували на блочному щиті управління і машинному залі третього енергоблоку АЕС, а також на об'єктах Ташлицької ГАЕС. Уявляючи своє підприємство, генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко зазначив, що сьогодні атомні енергоблоки Південно-Української АЕС знаходяться в активній фазі продовження термінів експлуатації. Рішенням Держатомрегулювання України експлуатація першого і другого блоків вже продовжена відповідно до 2023-го і 2025 років. А після завершення всіх необхідних реконструктивних і модернізаційних робіт виробнича життя третього «мільйонника» також може бути продовжена до 2029 року.

Керівник енергокомплексу висловив надію, що нинішня зустріч покладе початок подальшої тісної співпраці. «Паралельно з активними роботами з продовження експлуатації атомних енергоблоків вже сьогодні перед нашим колективом стоїть завдання будівництва нових заміщуючих потужностей, - зазначив В. Лісниченко. – В іншому випадку після 2030 року в південному регіоні країни виникне серйозний дефіцит енергогенеруючих потужностей». Він окреслив перед представниками зарубіжних компаній - потенційними інвесторами - переваги южно-української майданчика для спорудження нового атомного енергоблоку сучасного дизайну: близькість до морських портів і транспортних розв'язок, безпечні сейсмотектонические умови, наявність готової общестанционной інфраструктури, а також потужною будівельно-монтажної бази і колективу професіоналів-будівельників і експлуатаційників Саме ці аргументи дозволили команді ЮУАЕС перемогти в інвестиційній бізнес-грі «Нові атомні блоки. Хто перший?», яку НАЕК «Енергоатом» провів в кінці 2015 року.

У відповідному слові голова правління EAG Development Ібрагім Альфахад повідомив, що компанія, яку він представляє, має досвід інвестування в будівництво електростанцій, в т.ч атомних, і підкреслив: «Україна сьогодні не така, як багато років тому. Вона вийшла на міжнародну арену. Нам дуже цікаво знати пред'являються тут вимоги до проекту, і ми хотіли б надалі відвідати вашу станцію, щоб більш детально ознайомитися з її об'єктами. Після обмінних візитів можна буде створювати команду, визначати часові та фінансові рамки, а також основні віхи робіт».

Присутні на зустрічі народні депутати України Олександр Жолобецький і Лівік Олександр пообіцяли всебічну підтримку можливої співпраці.

А.Жолобецький: «Якщо ви говорите про створення робочої групи і технічної роботи, то ми зі свого боку можемо гарантувати вам комунікацію на рівні Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також Кабінету Міністрів України. Наше завдання народних депутатів – рухатися з вами однією командою, і не послідовно, а паралельно. І ми готові докласти всі зусилля, щоб ця спільна робота закінчилася успіхом».

Олександр Лівік: «З позиції одного з членів профільного паливно-енергетичного комітету можу сказати, що будівництво енергоблоку-мільйонника стоїть на порядку денному. Це абсолютно вписується в програму енергобезпеки України. Її сьогодні підтримують наші західні партнери, що теж може бути елементом гарантії безпеки. Тому в законодавчому органі - парламенті - і його паливно-енергетичному комітеті ми будемо відстоювати ідею будівництва ще одного реактора-мільйонника на майданчику ЮУАЕС. Тим більше, що для цього є проектні, логістичні, кадрові рішення. І це серйозно заощадить капвкладення, необхідні для спорудження енергоблоку».

Свою підтримку перспективного будівництва нового заміщує блоку на южно-українському майданчику висловили також голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков і голова облради Вікторія Москаленко.