ua en ru

Південна Корея запропонувала гуманітарну допомогу КНДР обсягом 8,3 млн дол

Південна Корея вперше з березня 2010 р., відколи біля берегів Корейського півострова був затоплений корвет Cheonan ("Чхонан"), імовірно вражений ракетою виробництва КНДР, запропонувала відправити своєму північному сусідові гуманітарну допомогу. Її обсяг складе 10 млрд вон (8,3 млн дол.) "Постачання включають медичні препарати, надзвичайний запас продуктів харчування і предметів ужитку", - йдеться в повідомленні Міністерства мирного об'єднання Республіки Корея, передає ВВС.
Всі поставки передбачається здійснювати за посередництвом південнокорейського "Червоного Хреста". Однак потенційний одержувач досі не виявив готовності прийняти гуманітарну допомогу, хоча раніше звертався до уряду капіталістичного сусіда з офіційними запитами.
Відзначимо також, що раніше Південна Корея відмовилася від участі в шестисторонньому саміті з ядерного питання, який пропонувала провести КНДР з розрахунком на отримання економічної допомоги, оскільки в минулому році Сеул пообіцяв надати її Пхеньяну, якщо той погодиться провести переговори на рівні лідерів держав. Офіційний Сеул пояснив це рішення ескалацією військового конфлікту, а також тим, що офіційних вибачень за затоплення корвета так і не послідувало.
Тим часом економічне становище КНДР вже протягом багатьох років є таким, що держава не має можливості у повній мірі забезпечувати продовольством всі 24 млн громадян. У 1990-і рр. північнокорейські громадяни пережили найсильніший голод, в даний час ситуація посилюється почастішали стихійними лихами. З цієї причини Північна Корея належить у цьому питанні на сторонню допомогу - від Південної Кореї, Китаю і міжнародних організацій. Так, протягом 10 років основним постачальником продуктів харчування для КНДР був її південний сусід - аж до 2008 р., коли до влади в країні прийшов консервативний уряд на чолі з Лі Мен Баком.