ua en ru

Південна Корея може надати КНДР допомогу через міжнародні організації

Південна Корея може через міжнародні організації надати допомогу КНДР, яка переживає дефіцит продовольства через повені, передає РБК з посиланням на китайське інформаційне агентство "Сіньхуа", яке в свою чергу посилається на ЗМІ Республіки Корея. Від стихійного лиха постраждали сільськогосподарські угіддя КНДР, житлові квартали і офіційні установи. У даний момент є можливість тільки опосередкованої участі Республіки Корея в економіці північного сусіда, оскільки формально всі партнерські відносини між двома країнами були розірвані після затоплення південнокорейського корвета "Чхонан", провиною чому могла бути північнокорейська ракета.
Відзначається також, що, за неофіційними даними, Південна Корея має намір відновити постачання рису в КНДР, тоді як раніше повідомлялося, що уряд Республіки Корея не вважає це за можливе через що посилилася напруженості у відносинах двох країн.
Нагадаємо, раніше на адресу південнокорейської влади надійшов офіційний запит з боку комуністичної держави про гуманітарну допомогу.
Відзначимо також, що раніше Південна Корея відмовилася від участі в саміті, який пропонувала провести КНДР з розрахунком на отримання економічної допомоги, оскільки в минулому році Сеул пообіцяв надати її Пхеньяну, якщо той погодиться провести переговори на рівні лідерів держав. Офіційний Сеул пояснив це рішення ескалацією військового конфлікту.
Тим часом економічне становище КНДР вже протягом багатьох років є таким, що держава не має можливості у повній мірі забезпечувати продовольством всі 24 млн громадян. Ситуація погіршена й через те, що останнім часом почастішали стихійні лиха. З цієї причини Північна Корея покладається на сторонню допомогу в цьому питанні. Так, протягом 10 років основним постачальником продуктів харчування для КНДР був її південний сусід - аж до 2008 р., коли до влади в країні прийшов консервативний уряд на чолі з Лі Мен Баком.