ua en ru

Ющенко: Газотранспортні компанії України і РФ домовляться про консорціум або оренду української ГТС

Екс-президент Віктор Ющенко прогнозує, що газотранспортні компанії України і РФ домовляться про консорціум або оренду української ГТС. Про це він заявив в ефірі "Шустер Live".

"Через два-три дні ми станемо свідками, як газотранспортні компанії домовляться про те, що можна газотранспортну систему взяти або в оренду, або зробить консорціум", - заявив Ющенко.
Крім того, екс-Президент зазначив, що згідно його математичному розрахунку ціна на газ для України має складати близько 175 дол.

"Газопровід йде з Росії до Німеччини через Україну, Словаччину, Австрію. Є поняття базової ціни, коли змінюється власник. Базова ціна на східному кордоні України, Німеччини на той же самий газ. Україна з 2009 р. переходить на ринкову ціну, тобто немає політики, а є перехід до математики. Яка базова ціна у Німеччині - 250 дол. Це за 2 тис. 400 км. Яка ціна для України на кордоні - 450 дол. Якщо ми хочемо знати ціну для України за німецькою ціною треба відняти від базової вартість транзиту - 5 дол. за 100 км. тобто виходить 145 дол. повинна бути ціна на нашому кордоні. Або 175 дол., залежить від ціни українського транзиту. Ця червона ціна на сході Україні", - зазначив Ющенко.