ua en ru

Ю.Тимошенко звернулась у суд Нью-Йорку з позовом проти Д.Фірташа та RosUkrEnergo (доповнення)

Колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко звернулась у суд Нью-Йорку в окрузі Манхеттен із позовом проти бізнесмена Дмитра Фірташа та компанії RosUkrEnergo (RUE), власниками якої є російська компанія "Газпром" та Д.Фірташ. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.
Ю.Тимошенко звинуватила відповідачів, а це близько 100 маловідомих осіб та компаній, в обманюванні українських громадян методом судових маніпуляцій, що, за її словами, "підриває верховенство закону в Україні".
Даний позов витікає зі справи, що вирішувалася в Стокгольмському суді минулого року. Тоді суд зобов'язав НАК "Нафтогаз України" передати RUE 11 млрд куб. м газу, щоб компенсувати паливо, котре було "експропрійоване", а також передати 1,1 млрд куб. м газу в якості штрафних санкцій.
"Нафтогаз" і "Газпром" у листопаді 2011 р. заявили, що вони досягнули угоди, відповідно до якої "Нафтогаз" поверне RUE 12,1 млрд куб. м газу вартістю майже 3 млрд дол., а RUE поверне борг у 1,7 млрд дол. "Нафтогазу" і у 810 млн дол. - "Газпрому".
У судовому позові сказано, що стокгольмське рішення на користь Д.Фірташа було "використано як засіб отримання величезних сум грошей, з якими Д.Фірташ та його партнери можуть і далі поширювати корупцію, котра охопила всі рівні влади, придушувати політичне інакодумство через залякування, вимагання та інші порушення основних прав людини та політичних прав".
Судовий позов від імені народу України був класифікований американським федеральним судом до сфери дії Статуту з цивільних правопорушень іноземців, котрий регулює дії американського судочинства в галузі міжнародного права. Судом взято до уваги також Акт щодо вимагань та корупційних практик.
До позову Ю.Тимошенко приєдналися десять невідомих, котрі, як говориться в позиві, "стали об'єктами політично вмотивованих розслідувань та вибіркових переслідувань" нинішніми українськими можновладцями. Позив називає Д.Фірташа близьким партнером Президента України Віктора Януковича, чия адміністрація "почала хвилю арештів та розслідувань, спрямованих проти... Ю.Тимошенко та її політичних союзників... в керованій кампанії залякування, придушення та знищення будь-якої політичної опозиції в Україні".
Генеральна прокуратура України вже почала кримінальну справу проти Ю.Тимошенко через газові угоди з Росією в 2009 р. Ю.Тимошенко була також обвинувачена по двох інших кримінальних справах відтоді, як до влади прийшов Віктор Янукович.