ua en ru

Ю.Тимошенко: ЧФ РФ має піти з України 27 квітня 2017 р

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко закликає вжити всіх заходів задля денонсування Харківських угод, ратифікованих 27 квітня 2010 р. Про це йдеться в ухвалі громадсько-політичних зборів проти перебування російських військ на території України, підписаній Ю.Тимошенко, що оприлюднена на офіційному веб-сайті лідера партії.

"Політичним партіям патріотичного спрямування вживати усіх необхідних заходів для того, щоб 27 квітня 2017 року стало останнім днем перебування російського флоту на українській землі. Ми закликаємо об'єднати зусилля усіх патріотичних сил для проведення загальноукраїнської кампанії зі скасування окупаційних угод та очищення нашої землі від іноземних військових баз", - йдеться в документі.

Ю.Тимошенко наголосила, що підписання та ратифікація Харківських угод супроводжувалося порушенням норм українського і міжнародного законодавства. "Було грубо порушено Конституцію України. Вона чітко зафіксувала: на території України не допускається розміщення іноземних військових баз. Так звана "ратифікація" відбулася з кричущим порушенням Регламенту Верховної Ради України. Ця угода суперечить духу і букві численних міжнародних угод, що визначають європейську перспективу України", - підкреслила вона.

Лідер "Батьківщини також заявила, що Харківські угоди загрожують соціально-економічним інтересам України. "Замість змусити Росію платити справедливу ціну за оренду нашої землі влада загнала країну в чергову фінансову пастку. "Дешевий" газ обернувся його 50-відсотковим подорожчанням. Прості люди сьогодні оплачують недолугі дії уряду. Такими є соціальні наслідки "порятунку" економіки за рецептами цієї антинародної та антиукраїнської влади", - підкреслила вона.

Нагадаємо, 20 квітня, прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив про початок обговорення можливості перегляду формули ціни на газ між Україною і РФ.
Раніше Н.Азаров в інтерв'ю інформагентству Bloomberg висловив переконання, що справедлива ціна на російський газ для України складає близько 200 дол. за тисячу кубометрів. При цьому він підкреслив, що під час переговорів з російською стороною Україна продовжує наполягати на перегляді формули ціни на російський газ, що імпортується.

19 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали контракти на постачання газу і його транзит на період з 2009 р. по 2019 р. Згідно документам, Газпром і "Нафтогаз" з 1 січня 2010 р. перейшли до ціноутворення на газ і формування транзитного тарифу в повній відповідності з європейськими стандартами. У квітні 2010 р. "Газпром" і "Нафтогаз Україна" погодили знижку на газ для України, згідно з якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол. за 1 тис. куб. м. Знижка поширюється на обсяги постачань до 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м в наступні роки.

Ціна природного газу для України в першому кварталі 2011 р. склала близько 264 дол. за тис. куб. м. Планується, що в 2011 р. Україна купить в РФ близько 40 млрд куб. м газу в порівнянні з 36,5 млрд куб. м в 2010 р. У 2010 р. Україна перерахувала Росії за газ проколо 13 млрд долл.