ua en ru

Ю.Бойко: Для стримування цін на пальне з 6 травня "Нафтогаз України" розпочне продавати нафтопродукти через аукціон

Для стримування цін на пальне з 6 травня "Нафтогаз України" розпочне продавати нафтопродукти через аукціон. Про це міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив у телевізійній програмі на каналі "Інтер", передає прес-служба Міненерговугілля.

Як повідомив Ю.Бойко, ситуація на ринку нафтопродуктів в Україні значно краща ніж у найближчих сусідніх країнах. Цього вдалося досягнути завдяки вчасному реагуванню держави щодо стримування цін та контролю об'ємів нафтопродуктів.

"Нам вдалося стримати неконтрольований ріст цін, відсікти спекулятивну складову, і якщо порівняти нашу ситуацію з нашими сусідами, то вона у нас значно краща. Досить сказати, що у нас щотижня контролюється як ціна, так і обсяг ресурсу в країні для того, щоб не допустити дефіциту. І сьогодні, наприклад, до питання про інтервенції, "Нафтогаз" переробив близько 100 тис. тонн нафти і 6 травня починає реалізацію цих нафтопродуктів на аукціоні, що є тим стримуючим чинником, тієї товарної інтервенцією, яка не адміністративними, а ринковими методами знижує вартість бензину", - зауважив міністр.

Юрій Бойко наголосив, що іншим важливим аспектом стабільності ринку пального є уникнення дефіциту нафтопродуктів. Для цього здійснюється постійний моніторинг запасів нафтопродуктів у країні та регулярно проводиться діалог з трейдерами і виробниками пального на засіданнях Експертно-аналітичної групи з опрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів та розвитку нафтопереробної промисловості (ЕАГ).

"Коли говорять про адміністративне регулювання ринку, то держава завжди цим буде займатися. З огляду на особливу його чутливість, то, як правило, говорять, про ціну, а не говорять про обсяги. Це дуже важливий аспект - не допустити дефіциту. Тому що, що відбулося в РФ - наші колеги просто не проконтролювали і весь бензин поїхав на експорт. А такого не можна допускати. Ми кожен тиждень підраховуємо скільки зайшло нафти за маршрутними телеграмами, скільки зайшло газового конденсату, яка переробка за добу, які у нас залишки на складах. Сьогодні ми збирали ЕАГ і ще раз всі вважали перед святами. Тому - держава завжди цим буде займатися і не буде стояти осторонь від цих процесів", - підкреслив міністр енергетики та вугільної промисловості України.