ua en ru

Йєльський університет збільшує вклади в збиткові за підсумками 2009 р. активи.

Фонд Йєльського університету, що традиційно вважається в США одним з найбільш прибуткових інституційних інвесторів подібного класу, має намір перевести ще більше своїх активів в прямі інвестиції, а також в нерухомість і сировину. Про це йдеться в щорічному звіті фонду повідомляє РБК daily.

Як випливає з щорічного звіту фонду, опублікованого минулого тижня, його керівники вирішили ще раз пробувати щастя в області альтернативних інвестицій, роблячи ставку на те, що ціла низка активів досі недооцінена ринком. "Альтернативні активи за своєю ринковою сутю часто менш добре оцінені, ніж традиційні ринкові інструменти, що дає можливість досягти непоганих результатів за рахунок активного управління ними. Довгострокові горизонти наших вкладень відмінно поєднуються із інвестиціями у венчурні проекти, операціями з викупу компаній з великим кредитним плечем, нафтогазовими проектами, купівлею деревини і нерухомості", - йдеться в доповіді фонду.
Структура вкладень фонду зазнає певні зміни. Зокрема, з 21 до 26% виросте частка прямих інвестицій, а з 29 до 37% збільшиться портфель нерухомості і активів товарно-сировинної групи. Саме ці напрями виявилися найбільш збитковими за підсумками 2009 р. - на них Йель втратив 24 і 34% відповідно. В цілому втрати фонду за минулий рік склали 28,6%, а вартість його активів зменшилася до 16,33 млрд дол.
Це гірше, ніж усереднені показники по галузі: згідно оцінці Національної асоціації американських коледжів, що управляють бізнесом, і університетів, активи під управлінням фондів американських вузів зменшилися в 2009 р. на 19%. Лідером падіння став найкрупніший університетський фонд США - фонд Гарварду, активи якого подешевшали майже на 30%, до 25,6 млрд дол. Примітно, що керівники Гарварду на відміну від колег з Йеля вирішили виходити з кризи іншим шляхом: вони оголосили про скорочення прямих інвестицій в своєму портфелі приблизно на 3 млрд дол.
Вже відомо, що збільшувати обсяг капіталовкладень в нерухомість і private equity фонд університету Йельського буде за рахунок згортання діяльності в інших секторах. Як мінімум на чверть скоротиться частка вкладень в американський і зарубіжні фондові ринки, будуть згорнуті деякі проекти, що імітують поведінку хеджевих фондів.