ua en ru

Яценюк чекає політичного рішення щодо початку реверсу газу зі Словаччини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк чекає політичного рішення щодо початку реверсу газу в Україну зі Словаччини.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк чекає політичного рішення щодо початку реверсу газу в Україну зі Словаччини. Про це він повідомив сьогодні у своєму виступі на щорічній інвестиційній конференції компанії Dragon Саріtаl, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ясно, що Словаччина і їхні оператори мають всі технічні, щоб почати реверсний потік газу в Україну. Ми очікуємо, що можна прокачувати з Словаччини 20 млрд куб на рік. Ціна менша ніж від Росії за 350 за 1 тис куб. Всі технічні можливості є, тепер це питання тільки політики", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан у своєму листі до комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Оттінгера закликав європейську сторону прискорити організацію поставок газу в Україну через Словаччину.

"Я пропоную прийняти термінові заходи, ніж ті, на які ми погодилися 19 березня. Зокрема, я пропоную в найближчі два-три дні сформувати цільову групу високого рівня для запобігання кризи і, в разі необхідності, відповідного реагування. Основним завданням такої цільової групи має бути забезпечення якнайшвидшої організації фізичних поставок природного газу через територію Словаччини в Україну", - йдеться в листі Продана.

Також міністр пропонує включити до складу такої групи по одному представнику від Міненерго України і єврокомісара Оттінгера, представника урядового органу Словацької Республіки, що відповідає за функціонування ринку природного газу, представника регуляторного органу Словацької Республіки (можливо, також і представників регуляторних органів країн, трейдери яких висловлюють зацікавленість в організації таких поставок, або представника від Ради європейських регуляторів в енергетиці).

На думку міністра, цільова група повинна координувати і контролювати діяльність технічних та інших спеціалістів зі сторони операторів, щоб визначити найшвидші і найдешевші можливості транспортування природного газу через територію Словаччини в Україну і необхідні кроки для організації такої транспортування - технічні, юридичні (укладення угоди про приєднання тощо) та інші.

Крім того, на його думку, у разі виникнення енергетичної кризи, ця цільова група може стати інструментом моніторингу розвитку ситуації, регулярного інформування щодо обсягів газу, який подається транзитом по території України, обсягів газу в підземних газосховищах, технічного стану ГТС України і т.д.