ua en ru

Яценюк заявляє про готовність застосувати "шокову терапію" до української економіки

Яценюк заявляє про готовність застосувати "шокову терапію" до української економіки Джерело фото:twitter.com/Українські Новини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про готовність застосувати "план Бальцеровича", також відомий як "шокова терапія", до української економіки. Про це Яценюк заявив на засіданні Нацради реформ, передає кореспондент РБК-Україна.

"Бальцерович з колишнім урядом провели складні зміни. Він не дуже популярний в країні, але Польща популярна в Європі. Ми готові до такого підходу", - сказав прем'єр.

Він додав, що сьогодні немає простого шляху і "тут не допоможуть навіть нобелівські лауреати", бо на реформи необхідно час.

Зазначимо, план Бальцеровича, який також отримав назву "шокова терапія", - план швидкого переходу економіки Польщі від комуністичної (планової) економіки, заснованої на державній власності та централізованому плануванні, до капіталістичної ринкової. Був прийнятий у 1989 р. Названий на честь автора - польського економіста Лешека Бальцеровича, який обійняв посаду віце-прем'єра та міністра фінансів в уряді Тадеуша Мазовецького, а також очолив Економічний комітет при Раді міністрів Польщі. Під час втілення плану відбувалося тимчасове падіння виробництва, зростання було досягнуто лише в 1992 р. Пізніше аналогічні реформи, в тій чи іншій мірі, були проведені в ряді інших країн.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко пообіцяв призначення ще кількох іноземців в органи державної влади України з-за дефіциту кадрів.