ua en ru

Україна відхилила запропоновану РФ знижку на газ у 100 дол., Яценюк назвав її "пасткою"

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна відхилила запропоновану Росією знижку на газ у 100 дол., назвавши її "пасткою".

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (на фото) заявив, що Україна відхилила запропоновану Росією знижку на газ у 100 дол., назвавши її "пасткою". Про це Яценюк заявив, відкриваючи засідання Кабміну в середу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Росіяни зробили нам пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 дол., так званої знижки на газ. Я хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо, знижка встановлюється рішенням уряду РФ і забирається урядом РФ, тому наша пропозиція була, є і залишається однією і тією ж: зміна до контракту. Якщо газ - це політична зброя, тоді зрозуміло, що це політична зброя в руках російського уряду. Якщо газ у всьому світі - це товар, то ми торгуємо на підставі контракту, а не на підставі того, подобається чи не подобається Росії український уряд. У нас набагато більше питань до російського уряду, ніж навпаки", - сказав він.

"Ми оплатили за тією ціною, яку ми вважаємо ринковою, - це 268 дол. за 1 тис. куб. м газу, - беззаперечний обсяг заборгованості. Ми перерахували 786 млн (дол., - ред.). Ми готові закрити всю заборгованість за відповідною ринковою ціною. А всі ці пастки і гачки, які РФ хоче знову запропонувати Україні, щоб знову нас тримати, вони неприйнятні. Ми двічі на одні й ті ж граблі не наступаємо. Ми ще раз закликаємо РФ підписати угоду для того, щоб не доводити до суду нашу справу", - додав він.

Нагадаємо, "Газпром" переніс введення передоплати з постачання газу для України на 16 червня 2014 р.