ua en ru

Яценюк намагається захопити владу в "Батьківщині", - експерти

Лідер об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк, користуючись тим, що Юлія Тимошенко перебуває в ув'язненні, фактично захоплює владу в «Батьківщині», розставляючи своїх людей на ключові посади в регіональних організаціях партії. Таку думку щодо конфлікту в Миколаївській обласній організації «Батьківщини» висловив політолог Юрій Романенко.

Нагадаємо, днями з посади голови Миколаївської облорганізації «Батьківщини було усунуто Михайла Соколова. Його місце зайняв Тарас Кремінь, який раніше працював прес-секретарем в КП «Миколаївводоканал».

Член політради «Батьківщини » Антоніна Ульяхіна заявила, що Юлії Тимошенко нічого не знає про кадрову ротацію в Миколаєві і не давала санкції на зміщення Соколова і призначення на його посаду Креміня.

«Люди Тимошенко зміщуються, оскільки Яценюку потрібно зміцнитися за рахунок своїх людей. Він розуміє всі ризики для себе, від кількості своїх людей на місцях залежатиме і його майбутнє, прийняття рішень, кількість голосів за нього в партії. Сталін такий же спосіб взяв під контроль ВКП (б) у свій час. Тому поява 35-річного хлопця без досвіду роботи - це об'єктивний процес, адже в 20- ті роки в СРСР точно також 20-річні були нагорі. Сталін у 37 році після чисток точно також наситив кадри новими наркомами», - сказав Романенко.

Він підкреслив, що ще до парламентських виборів 2012 р. партійні структури «Фронту змін» Яценюка почали поглинання партструктур «Батьківщини». «Тоді і почалися конфлікти, а сьогодні ми їх спостерігаємо повсюдно. На прикладі Миколаєва , коли призначена людина , що мала відношення до Партії регіонів , це теж не дивує» , - зазначив експерт.

Політолог Володимир Фесенко вважає , що Яценюку все одно не вдасться захопити «Батьківщину» , тому що ці конфлікти привертають до себе занадто багато уваги. «Яценюк отримав жорстку відсіч» , - зазначив політолог.

Відзначимо, напередодні миколаївський партактив «Батьківщини» звернувся до Юлії Тимошенко з закликом негайно втрутитися в ситуацію навколо незаконного, на їх думку, зміщення Михайла Соколова з посади голови обласної партійної організації. «Чому в Миколаїв приїжджають емісари Яценюка міняти обласних керівників, а Тимошенко поняття про це не має? Адже саме Яценюк при кожному зручному випадку не упускає можливості заявити, що єдиним лідером опозиції є Юлія Володимирівна Тимошенко. Очевидно, що у Арсенія Петровича досить своєрідне уявлення про роль лідера або ж він банально бреше» , - сказано у зверненні.

У ньому також наголошується, що викликає подив позиція Олександра Турчинова, який ніяк не реагує, як вважають його однопартійц , на захоплення «Батьківщини».