ua en ru

Яценюк пропонує Раді відкрити доступ до інформації про власників нерухомого майна в Україні

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує Верховній Раді України відкрити доступ до інформації про власників всього нерухомого майна в Україні.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує Верховній Раді України відкрити доступ до інформації про власників всього нерухомого майна в Україні. Про це він заявив сьогодні під час засідання Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Після прийняття цього закону ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів" №5114) будь-який громадянин України отримає доступ до інформації про власників всього нерухомого майна в Україні. Побачимо, у кого які будинки, квартири, нерухомість і отримаємо реальний доступ до всіх баз даних всієї нерухомості в країні", - заявив Яценюк.

Кім того, за його словами, цей законопроект передбачає розкриття суб'єктами підприємницької діяльності Україні всієї інформації про реальних власників компанії.

"Сьогодні компанії зареєстровані на офшори, а фактичними власниками компаній можуть бути чи то державні службовці чи то члени уряду, чи то працівники Адміністрації Президента і побачити це неможливо. Тому перше основне завдання цього закону - це розкриття інформації про всіх реальних власників будь-яких українських компаній, щоб чиновники не ховалися за родичами, за офшорами, за членами сім'ї тещею і за будь-якими іншими особами, які є номінальними власниками", - сказав Яценюк.

Він також висловив сподівання, що членам парламенту нема чого боятися з приводу розкриття інформації про власників компаній і розкриття інформації про нерухомість.

Нагадаємо, 30 вересня Кабмін зареєстрував у парламенті проект закону №5114 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів".