ua en ru

Яценюк виступає за женевський формат переговорів з участю США, ЄС, України і РФ

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає за женевський формат переговорів з участю США, Євросоюзу, України та Росії.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає за женевський формат переговорів з участю США, Євросоюзу, України та Росії. Про це Яценюк заявив сьогодні під час виступу "Розвиток нової України" на саміті YES в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я за женевський формат переговорів з участю США, ЄС, України та Росії. Ми не такі сильні, щоб вести переговори на двосторонньому рівні. Росія нас переграє, Путін хоче ще один заморожений конфлікт", - сказав Яценюк.

На його думку, Президенту Росії потрібні не Донецька та Луганська області, а вся Україна, тому що Путін не може змиритися з її європейськими амбіціями і мріє відновити СРСР.

Яценюк також додав, що успішне проведення реформ в Україні можливе лише після припинення війни на сході держави.

"Основний пріоритет не тільки для України, але й для цілого світу - стримати Росію і зупинити війну. Це ключова передумова для подальших реформ. Якщо ми зупинимо війну, якщо ми виконаємо Росію, у нас з'явиться шанс залучити міжнародних інвесторів, тому що, знаєте, нелегко їх залучати, коли у вашій країні вже російські танки і артилерія, відновити довіру до місцевих інвесторів і чітко зосередитися на реформах, яких потребує країна", - запевнив прем'єр.

Він також додав, що сьогодні лише НАТО може врятувати Україну.

"Коли РФ увійшла на територію України, то треба чітко визнати, що при цих умовах НАТО є єдиною можливістю захистити Україну. Я розумію, що в короткостроковій перспективі НАТО не готове надати Україні членство", - зазначив Яценюк.

За словами прем'єра, саме останній раунд санкцій Заходу змусив Росію до переговорів.

"Останній раунд санкцій, накладених на Росію, подіяв - це справжня загроза для російської економіки... Якщо активи заморожуються, якщо немає доступу до довгих кредитів... ціни на нафту падають, і це дуже зашкодить російській економіці", - підкреслив прем'єр.