ua en ru

Яценюк: З 300 млрд грн, які йдуть на держзакупівлі, 50% розкрадається

З 300 млрд грн, які йдуть на держзакупівлі, 50% розкрадається. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна" заявив лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк.

"Почну з головного - з "корупційного податку", який зараз в ходу в Україні. Половина - а деякі експерти вважають, що і 60% - вітчизняної економіки знаходиться в тіні. Я можу вам чітко сказати - з 300 млрд грн, які йдуть на державні закупівлі, 50% крадеться. За прикладами не треба далеко ходити, візьміть підготовку країни до проведення Євро-2012. Близько 20 млрд грн в рік не доходять до бюджету від митників і тих, хто "кришує" митницю. Аналогічна ситуація була із списанням 24 млрд грн боргів енергокомпаній, 11 млрд грн, не заплачених компанією "Лівела", - все це гроші, які були вкрадені з держбюджету. Тобто перше джерело - кошти, які звільняться після ліквідації "корупційного податку". У країні є гроші! Але не можна купувати медпрепарати за 10 дол., якщо вони коштують 1 дол., не можна будувати стадіон за мільярд доларів, коли він коштує 300 млн дол. Так, наші ініціативи передбачають серйозні витрати - наприклад, виплата додаткових 334 грн пенсіонерам обійдеться держбюджету приблизно в 40 млрд грн, підвищення мінімальної зарплати - в 100 млрд грн. Великі суми, але я говорив про держзакупівлі - так от, це приблизно стільки ж, скільки на них вкрадено. Але відзначу - наша програма не на один день, не тільки на парламентські вибори. Не буде так, що ми прийшли до влади, а на наступний ранок все змінилося. Це відбуватиметься поступово, але обов'язково відбудеться", - сказав Яценюк.

Він додав: "Якщо ми розвиватимемо те основне, що є в нашій країні - сільське господарство, - те ми зможемо впливати на світову продовольчу безпеку. Проте всьому цьому не дають розвиватися корупція і монополія, які є в нашій країні і які нам необхідно викоренити".

Відзначимо, Яценюк також заявив, що Віталій Кличко відмовився від участі у виборах мера Києва.