ua en ru

Яценюк готовий очолити Кабмін за умови формування його з представників опозиції

Лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк готовий очолити Кабінет міністрів України за умови формування його тільки із представників опозиції.

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк (на фото) готовий очолити Кабінет міністрів України за умови формування його тільки із представників опозиції. Про це він заявив в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Ми готові очолити уряд, якщо всі посади в уряді займуть представники опозиції... Ми переконані, що опозиція впорається з керуванням країною і зможе побудувати мости в умовах розбрату у країні", - зазначив Яценюк.

Він додав, що опозиція готова сформувати уряд за умови прийняття Конституції 2004 р.

"Якщо уряд буде формуватися в парламенті, аби ми мали гарантії, що це уряд не буде призначено на три місяці чи три тижні. Цей уряд має отримати можливість здійснити реальні зміни", - наголосив Яценюк.

Нагадаємо, 25 січня Президент України Віктор Янукович запропонував лідеру фракції "Батьківщина" Арсенію Яценюку посаду прем'єра-міністра. Про це за підсумками зустрічі з опозицією заявила міністр юстиції Олена Лукаш.

27 січня засуджена екс-прем'єр Юлія Тимошенко закликала Яценюка не погоджуватися на останні пропозиції влади для врегулювання ситуації у країні, зокрема на пропозицію Януковича про прем'єрство.

Цього ж дня стало відомо, що Яценюк не пристав на пропозицію глави держави зайняти крісло голови Кабміну. Про це повідомили у прес-службі Президента за підсумками чергового раунду переговорів з опозицією.

29 січня Яценюк у кулуарах парламенту заявив про те, що опозиція готова розпочати дискусію про формування Кабінету міністрів з "усією повнотою влади".

Як повідомив сьогодні глава фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов, Президент може подати кандидатуру на пост прем'єр-міністра наступного тижня: "Йдуть консультації. Мені здається, що, можливо, наступного тижня Президент висловить свою пропозицію. Виходячи із цього, парламент буде приймати рішення". Також Єфремов додав, що після внесення кандидатури на пост прем'єра фракція ПР проведе засідання, де висловить свою позицію.

Нагадаємо, Микола Азаров подав прохання про відставку 28 січня 2014 р., і того ж дня Янукович прийняв її.

При цьому Президент доручив відправленому у відставку Кабміну продовжувати виконувати повноваження до початку роботи новосформованого уряду. На це, згідно із законом, відведено 60 днів.

Янукович сьогодні, 5 лютого, врегулював перебування Сергія Арбузова на посаді в.о. прем'єр-міністра. Текст відповідного указу №55/2014 "Питання забезпечення продовження виконання Кабінетом міністрів України своїх повноважень" від 5 лютого 2014 р. оприлюднений на сайті глави держави.