ua en ru

Японські інвестиції в Україні можуть істотно скоротитися, - експерти

Японські інвестиції в Україні можуть істотно скоротитися. Про це РБК-Україна повідомили в компанії X-Trade Brokers Ukraine.
За оцінками експертів, біржові індекси та сировинні котирування по всьому світу знижуються під впливом подій у Японії, а також через зростання напруженості на Близькому Сході та Північній Африці. Японський індекс Nikkei за підсумками торгів 17 березня опустився на 97,95 пункту (-1,08%) до 8995,77 пункту. За тиждень індекс знизився на 624,72 пункту (-6,12%). На фондовому ринку істотно подешевшали акції представників енергетичного, банківського та автобудівельного секторів економіки країни. "Банк Японії" продовжує вживати заходів щодо збереження стабільності фінансових інститутів країни. За останні два дні держрегулятор влив в національну економіку короткострокової ліквідності на суму понад 100 млрд дол.
Як відзначають експерти X-Trade Brokers Ukraine, в Європі саме відчутне падіння припало на фінансовий сектор і автопромисловість. Британський індекс FTSE 100 за тиждень втратив 92,56 пунктів (-1,56%), індекс Франкфуртської біржі DUX за аналогічний період знизився на 196,56 пунктів (-2,95%), американський індекс Dow Jones за підсумками торгів у середу, 17 березня, упав на 242,12 пункту (-2,04%) і склав 11613,30 пункту.
Нафта, що дорожчає, котирування якої пішли в зростання через бунтів на Близькому Сході і в Північній Африки, з початку 2011 р. додала 8,93% і визнається головною загрозою зростання світової економіки. За оцінками експертів, проблеми Японії в довгостроковій перспективі можуть додати проблеми на ринок нафти, так як країна нарощує закупівлі цієї сировини після падіння вироблення АЕС. При відсутності повномасштабної ядерної катастрофи, вплив японської кризи на світову економіку, за оцінками експертів буде короткостроково-негативним і обмеженим.
За словами експерта аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимира Олексюка, фінансові та економічні проблеми, викликані катастрофою в Японії, можуть істотно скоротити японські інвестиції в українську економіку, зважаючи перенаправлення вільних ресурсів на відновлення.
"Таким чином, можуть постраждати програми з Євро-2012, енергопостачання, технологічне інвестування в металургію і машинобудування, сільгосппереробку, реалізацію великих інфраструктурних проектів, де передбачене залучення великого обсягу коштів. Вплив на Україні, в плані торговельно-економічних взаємин буде незначним, оскільки товарообіг між двома країнами щодо невеликий", - зазначив він.