ua en ru

Японія відмовиться від плану з нарощування частки атомної енергії в енергобалансі країни до 50%

Влада Японії відмовляться від плану по нарощуванню частки атомної енергії в енергобалансі країни до 50%. Про це повідомив прем'єр-міністр країни Наото Кан, передає РБК з посиланням на Reuters.
За його словами, уряду слід переглянути основні положення енергетичної стратегії країни до 2030 р. з урахуванням кризи на АЕС "Фукусіма-1". Нинішній варіант документа припускає, що понад 50% потреб Японії в електриці в найближчі 19 років буде забезпечена за рахунок ядерної енергетики і більше 20% - за рахунок поновлюваних джерел енергії, нагадав прем'єр. В даний час частка атомної енергетики в енергобалансі країни становить 30%.
Н.Кан додав, що до теперішнього часу основними компонентами японської енергетичної політики виступали атомне і викопне паливо, тоді як у новій стратегії велику частку в енергобалансі країни повинні складати поновлювані джерела енергії, зокрема, сонячна енергія. Поки Японія відстає за рівнем розвитку цих напрямків від Європи і США, підкреслив прем'єр. Особливе місце в новому плані має також зайняти енергозбереження, додав він.
Крім того, Н.Кан повідомив про добровільне рішення відмовитися від отримання своєї заробітної плати, щоб розділити відповідальність уряду за атомну кризу, що почалася в березні ц.р. слідом за якою обрушилися руйнівний землетрус і цунамі. Прем'єр зазначив, що планує повернутися до грошової платні після того, як влада усуне всі наслідки енергетичного колапсу.
Нагадаємо, 11 березня 2011 р. в Японії сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого з яких склала 9,0. Епіцентр підземних поштовхів розташовувався поблизу східного узбережжя головного японського острова Хонсю, в 130 км на схід від г.Сендай, 373 км на північний схід від столиці Токіо. На узбережжя країни обрушилося цунамі. Стихійні лиха викликали серйозні руйнування на АЕС "Фукусіма" з викидами радіації. Оператор станції - Tokyo Electric Power Co. - протягом двох місяців вело роботи з відновлення виведеної з ладу системи охолодження реакторів. З районів, прилеглих до АЕС "Фукусіма" були евакуйовані 80 тис. жителів, багато з яких до цих пір не забезпечені постійним житлом.