ua en ru

Японія, Корея і США впровадять заходи відшкодування за введення Україною спецмита на імпорт авто

Японія, Корея і США впровадять заходи відшкодування за введення Україною спецмита на імпорт автомобілів.

Японія, Корея і США впровадять заходи відшкодування за введення Україною спецмита на імпорт автомобілів. Про це у своїй статті для "Дзеркало тижня. Україна" пише заступник голови Адміністрації Президента, надзвичайний і повноважний посол Андрій Гончарук (на фото).

"У разі введення захисних мит на легкові автомобілі зустрічі з окремими зацікавленими сторонами - Японією, Кореєю, ЄС, США, Туреччиною, іншими членами СОТ, які зверталися до української сторони з проханням провести багатосторонні консультації в Женеві, підтвердили, що вони обов'язково скористаються правом на впровадження заходів відшкодування", - відзначає Гончарук.

Читайте також: Україна готова обсудити компенсації зацікавленим країнам за спецмита на автомобілі

За його словами, маючи недиверсифікованого структуру експорту в усі згадані вище країни, з високим ступенем ймовірності можна прогнозувати списки товарів, що становлять групу ризику обмеження доступу на їхні ринки. Як правило, це сільськогосподарські та продовольчі товари, а також продукція галузей, які отримують державну підтримку.

"Самі по собі контрзаходи повністю відповідають системі правил СОТ і широко застосовуються членами організації. Але для України як ініціатора застосування захисного інструменту важливий постійний моніторинг балансу втрат експорту і показників автомобільної галузі, який є індикатором економічної ефективності такого інструменту", - пише Гончарук.

Читайте також: Україна вводить 3-річні спецмита на імпорт нових автомобілів

Також, за його словами, захист вітчизняних галузей має бути економічно обґрунтованою, що означає не тільки відповідність правилам СОТ. Прогноз наслідків можливих контрзаходів, спрямованих проти інших галузей економіки, наприклад, металургійної, хімічної, агропромислової, повинен бути невід'ємною частиною такого обґрунтування.

"У зв'язку з цим не на користь Україні зіграв збіг у часі набуття чинності рішення про введення захисного мита на автомобілі та подачі нашої широкоформатної заявки про перегляд тарифних зобов'язань в рамках СОТ, в тому числі по тих же авто і ще 370 товарним позиціям. Очевидно, що відсутність координації у відносинах із СОТ дала про себе знати", - зазначив Гончарук.

Зазначимо, раніше про намір вжити заходи у відповідь на введення спецмит на імпорт авто до України заявляли в ЄС, Росії та Туреччині.

Нагадаємо, Україна у квітні обклала спеціальним податком імпорт іноземних автомобілів з метою підтримати вітчизняного виробника. Відповідне рішення ухвалила Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України 28 квітня 2012 р. № СП-275/2012/4423-08, яке було опубліковано 14 березня, у виданні "Урядовий кур'єр".