ua en ru

Японія готується продати частку держави в JTI для подолання наслідків цунамі

Японська правляча партія знайшла спосіб отримати необхідні для підтримки економіки країни 120 млрд дол.: обговорюється можливість тимчасового підвищення податків і продажу частини державних активів, зокрема частки в Japan Тоbассо International (JTI). Кошти будуть направлені на ліквідацію наслідків землетрусу і ядерної катастрофи 11 березня 2011 р., що зруйнували повністю північно-східну частину Японії.

Згідно з планом перетворень починаючи з квітня цього року протягом найближчих трьох років податки на корпорації будуть стягуватися за більш високою ставкою, у той час як прибутковий податок буде змінено в січні 2013 р. з десятирічної перспективою. Продаж 50-процентної частки держави в тютюновії JTI почнеться наступного жовтня (на даний момент вартість активу оцінюється в 22,2 млрд дол.). За інформацією агентства Reuters, папери компанії підуть з молотка в два етапи протягом десяти років слідом за необхідними змінами в законодавстві, для проведення яких потрібна згода опозиційних партій, що контролюють верхню палату парламенту.

Втім, за даними агентства Bloomberg, у влади Японії можуть виникнути проблеми при реалізації цього плану: через свій розмір угода може негативно позначитися на попиті на тютюн і поставити фермерів у скрутне становище. Ліберальна демократична партія Японії вже виступила проти цієї ініціативи. Екс-міністр фінансів країни Бунмеї Ібукі також заявив про неприпустимість продажу акцій JTI: "Фермери стурбовані тим, чи буде компанія продовжувати закупівлі в повному обсязі".
У самій JTI не здивовані раптовою пропозицією повної приватизації найбільшого гравця на азіатському тютюновому ринку, вітаючи такий розвиток подій. За словами офіційного представника компанії Хидеюку Ямамото, курс на приватизацію був узятий ще в 1985 р. Котирування акцій компанії зросли на 9,23% - найвищий темп зростання за останні півроку - і на сьогоднішній день досягли позначки 4,78 тис. дол.
Тим часом представник Демократичної партії Японії Сейдзі Маєхара наполягає також на продажу акцій енергетичних компаній, що принесе в бюджет близько 9-10 млрд дол. Однак ця пропозиція ще не отримала навіть підтримки партнерів по коаліції.