ua en ru

Янукович погодився ввести мораторій на силові дії

Президент України Віктор Янукович заявив, що приймає пропозицію про мораторій на застосування сили проти мітингувальників на Майдані. Про це Янукович заявив під час завершення засідання загальнонаціонального круглого столу, передає кореспондент РБК-Україна.

Президент України Віктор Янукович заявив, що приймає пропозицію про мораторій на застосування сили проти мітингувальників на Майдані. Про це Янукович заявив під час завершення засідання загальнонаціонального круглого столу, передає кореспондент РБК-Україна.

Фотогалерея: "Об'єднаймо Україну" - хроніки загальнонаціонального круглого столу

"Прозвучали пропозиція про мораторій на силові дії. Я приймаю цю пропозицію. Ніяких дії не буде", - заявив Янукович.

За його словами, зараз лунає багато заяв про підготовку різних силових сценаріїв, однак, за словами Януковича, заяви про такії сценарії - це провокації.

Янукович погодився ввести мораторій на силові дії

(Фото: "Голос України")

"Все це емоції, провокації, розхитування ситуації. Прийде час, і ми розберемося, хто влаштовує ці провокації", - зазначив Янукович.

"Я звертаюся до присутніх тут депутатів, Володимире Михайловичу (Литвин), до вас, до лідерів опозиції. Давайте ми разом, прозоро, у залі Верховної Ради розглянемо це питання, візьмемо дві групи, два сектори економіки. Візьмемо сільське господарство, яке страждає найбільше і більш за все вразливе, і машинобудування. Різні напрямки... Давайте ми запросимо товаровиробників. Зберемося - політики, уряд - проведемо стільки часу, скільки потрібно, і зробимо з вами висновки, послухаємо товаровиробників, які представляють інтереси... І не будемо говорити про інші галузі, тільки про дві. Я вношу таку пропозицію - і оголосити мораторій на будь-які силові дії. Ми приймаємо таке рішення і жодних проблем не буде... Спокійно давайте розберемося на нашій рідній землі. У нас є достатньо досвіду подолання будь-яких криз. Це чергова. Вона випала на нашу долю. Давайте подумаємо, що нам принесе успіх, як тут звучали пропозиції, повне перезавантаження влади? Хто цього боїться? Ніхто цього не боїться... Але ми повинні пам'ятати про свою відповідальність. Будь-яка криза... тягне відразу негативні наслідки: втрата економіки і страждання людей", - заявив глава держави.

Зазначимо, Президент і раніше обіцяв не застосовувати до мітингувальників силу.

Нагадаємо, офіційний представник Держдепу Марі Харф заявила, що можливість введення санкцій до України є лише одним з інструментів для впливу на владу України, яка, на думку влади США, недемократично відреагувала на акції протесту українців проти згортання євроінтеграції.

"Це (введення санкцій) ще один інструмент панелі інструментів, які ми розглядаємо, але я не хочу заглиблюватися... І у мене просто немає ніяких подробиць. Але це, звичайно, те, що на столі", - зазначила вона.

Офіційний представник Держдепу США Джейн Сакі, коментуючи інцидент зі спробою розгону Євромайдану в ніч на 11 грудня, повідомила, що США розглядають можливість введення санкцій проти України.

Зазначимо також, вчора міністр оборони США Чак Хейґел провів телефонну розмову міністром оборони України Павлом Лебедєвим, у ході якої закликав не використовувати Збройні сили України в будь-якій формі проти цивільного населення.

Із закликом утриматися від застосування сили до мирного населення звернулися до Януковича провідні світові політики - Пан Гі Мун, Жозе Мануель Баррозу, Кетрін Ештон, Джон Керрі та інші.