ua en ru

Янукович висловив надію, що газове питання буде вирішено після виборів в РФ

Президент України Віктор Янукович висловив надію, що газове питання буде вирішено після виборів в РФ. Про це він заявив в інтерв'ю для програми "Вечори з Віталієм Коротичем".
"Що стосується газового питання. Безумовно, вона зараз є ключовим питанням у стосунках між Україною і Росією. І я сподіваюся, що після виборів ми знайдемо рішення чи відповідь на це питання", - заявив Президент і додав: "Ми пішли альтернативним шляхом, ви про це знаєте, у нас іншого шляху немає, тому що в нас не було таких коштів платити за газ. Ми не могли щомісяця брати чи на державний борг, чи на збитки 500 млн дол. Чи перекладати ці 500 млн дол. на наших споживачів, промисловість немає вже куди грузити. Вони і так найвищі ціни платять в Європі, а нам треба ж думати про конкурентноспроможність нашої продукції. Потім на кого перекладати? На споживачів газу, на населення? А це означає, якщо "Теплокомуненерго", це означає тарифи... Знову таки, вони що винні... Тому я не пішов на це і це одна з головних причин, чому ми з МВФ "таскаємо цей канат".

Водночас глава держави підкреслив, що Україна реалізовуватиме програму розвитку вітчизняного видобутку та пошуку нових джерел газопостачання. "Програма енергозбереження, яку ми прийняли на Раді національної безпеки і оброни, затверджена, і вона працюватиме незалежно від того, якою буде ціна на газ. Все одно ми зацікавлені в тому, щоб скорочувати обсяги споживання газу та шукати альтернативні шляхи газопостачання", - сказав Президент.