ua en ru

Янукович найближчим часом ініціюватиме розгляд у ВР змін щодо вдосконалення законодавства з боротьби з катуваннями

Президент України Віктор Янукович найближчим часом внесе на розгляд Верховної Ради зміни щодо вдосконалення національного законодавства, яке стосується боротьби з катуваннями. Про це заявив в ефірі телеканалу ICTV радник Президента України - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов, передає прес-служба глави держави.

"Минулого тижня ми провели остаточну нараду з послом Ради Європи в Україні, провели нараду з фахівцями в цій галузі (щодо національного превентивного механізму), і плануємо, що Президент України наприкінці квітня чи, можливо, на початку травня має запропонувати українському парламенту закон про внесення змін до законів, пов'язаних з боротьбою з катуваннями", - сказав Портнов.

За його словами, йдеться зокрема про зміни до закону про уповноваженого з прав людини, які передбачатимуть новий механізм контролю правозахисників за так званими місцями несвободи. "Це новий термін, який практично не застосовувався", - зазначив Портнов. - "Ми говорили про місця позбавлення волі, маючи на увазі слідчі ізолятори та колонії. Сьогодні як місця несвободи можна класифікувати багато місць, де людина не може самостійно прийняти рішення про своє переміщення". За його словами, це зокрема дитбудинки, школи-інтернати, психіатричні заклади для осіб похилого віку, дисциплінарні та штрафні батальйони, місця утримання нелегальних мігрантів - тобто установи, підпорядковані не лише органам МВС або пенітенціарній службі, а й іншим відомствам (Мінсоцполітики, МОЗ тощо).

Загалом, за оцінками правозахисників, в Україні близько 5400 різного роду місць несвободи, зазначив Портнов.

"В Україні буде створено новий механізм додаткового контролю не лише з боку прокуратури, а й правозахисників, які матимуть договірні відносини з уповноваженим з прав людини. По всій території України має бути створений національний превентивний механізм додаткового контролю", - наголосив радник глави держави.

Він також наголосив, що розслідування резонансних злочинів, у тому числи пов'язаних з фактами катувань, є предметом постійної уваги Президента. "Ми зараз повністю моніторимо ці питання, Президент України одразу дає доручення по найбільш резонансним злочинам - вони всі ставляться на контроль", - сказав Портнов.

Нагадаємо, в листопаді 2011 р. Янукович затвердив склад Комісії з питань запобігання катуванням.