ua en ru

Янукович: Рішення суду по справі Тимошенко перешкоджає євроінтеграції України (додаток)

Президент України Віктор Янукович упевнений, що рішення Печерського суду по справі Тимошенко перешкоджає європейській інтеграції України. Про це він заявив на короткій зустрічі зі ЗМІ після підписання низки міжнародних договорів між Україною та Республікою Словенія, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми багато уваги приділили з Президентом Тюрком цьому питанню, і мені здається, що у нас є спільна точка зору з цього питання. По-перше, я хотів би сказати, що це, безумовно, прикрий випадок, який сьогодні перешкоджає питанню європейської інтеграції України. Він викликає стурбованість у Європейському Союзі. і я хочу сказати, що ми добре розуміємо, чому це так", - зазначив Янукович.
За його словами, Україна, "яку ми отримали в 2010 році, мала багато проблем з модернізацією і гармонізацією українського законодавства до європейських стандартів. Це питання не нове, яка виникло сьогодні... це питання, яке практично ми успадкували після 20 років незалежності України, яке є частиною питань ще радянських".
Президент зазначив, що чинна влада приступила до змін чинного в Україні Кримінально-процесуального кодексу (КПК), який був прийнятий ще в 1962 році, "з перших кроків, коли ми прийшли до влади". "Враховуючи те, що він діє, безумовно, і правоохоронні органи і органи юстиції, і судова влада зобов'язані виконувати його, як і громадяни України", - зазначив Президент і додав: "Безумовно, нам треба його міняти, і ми над цим питанням почали працювати ще в минулому році за участю міжнародних експертів, міжнародних організацій... Відпрацьований новий Кримінально-Процесуальний кодекс згідно з нашими зобов'язаннями перед Європейським Союзом, був відправлений у Венеціанську комісію для отримання експертних оцінок".
Янукович підкреслив, що законопроект, що стосується змін до КПК, - це дуже великий документ, який "безумовно, буде розглянутий в українському парламенті, і буде прийнятий, і я впевнений, що, як тільки ми виконаємо цю складну роботу, Україна отримає, я сказав би, стандарти, сучасні стандарти, європейські стандарти в питаннях права, процедур, свобод людини".
Нагадаємо, раніше Печерський райсуд Києва засудив Тимошенко до 7 років ув'язнення з забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років.
Український МЗС заявив, що міністр закордонних справ України під час свого візиту в Брюссель пояснить представникам ЄС ситуацію навколо справи Тимошенко.