ua en ru

Янукович доручив сформувати Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення

Президент України Віктор Янукович доручив Міністерству юстиції вжити заходів щодо формування та ведення Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Про це йдеться в указі Президента № 964/2011.
Крім того, Мінюсту було доручено внести у двотижневий строк проект Національної стратегії щодо запобігання і протидії корупції та внести до 1 грудня 2011 р. в установленому порядку проект закону про спеціально уповноважений орган з питань антикорупційної політики.
Кабінету міністрів України Янукович доручив:
- підготувати та внести до 15 листопада 2011 р. в установленому порядку проект указу Президента України стосовно порядку організації проведення спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
- вжити невідкладних організаційних заходів щодо підготовки центральних і місцевих органів виконавчої влади до запровадження з 1 січня 2012 року спеціальної перевірки та щодо забезпечення належних умов для своєчасного та об'єктивного її проведення;
- вжити разом зі Службою безпеки України (СБУ), за участю Генеральної прокуратури України (ГПУ) заходів щодо запровадження єдиної форми звітності спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції про результати роботи у цій сфері;
- визначити порядок підготовки та оприлюднення звітів про результати проведення заходів щодо запобігання і протидії корупції тощо.
Крім того, Янукович доручив СБУ, Міністерству внутрішніх справ за участю Генпрокуратури розробити та запровадити до 1 листопада 2011 р. організаційно-правові механізми захисту від незаконного втручання, впливу на працівників правоохоронних органів, які розслідують справи про факти корупційних проявів серед посадових осіб високого рівня.
Також було запропоновано Вищій кваліфікаційній комісії суддів організувати у Національній школі суддів підвищення кваліфікації суддів щодо застосування антикорупційного законодавства.
Нагадаємо, в Україні з 1 липня набрав чинності закон "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні", крім ст.12 (Фінансовий контроль), що набере чинності з 1 січня 2012 р.