ua en ru

Янукович доручив Кабміну підготувати зміни до Держбюджету для впровадження соцініціатив

Президент України Віктор Янукович доручив уряду забезпечити підготовку і внесення на розгляд Верховної Ради законопроектів, які стосуються змін до держбюджету-2012 та деяких інших законодавчих актів. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Відповідне доручення глава держави дав прем'єр-міністру Миколі Азарову з метою послідовного впровадження державної соціальної політики щодо підвищення стандартів життя людей.

Уряд має передбачити заходи з 1 травня 2012 р. із проведення перерахунку пенсій, призначених та перерахованих до 2008 р., із застосуванням показника середньої зарплати на одну застраховану особу в цілому в Україні за 2007 р., з якої сплачено страхові внески.

Також передбачено установлення розміру підвищення до пенсій членам сімей померлих інвалідів війни на рівні 42% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність та збільшення розмірів підвищень до пенсій відповідним категоріям учасників війни, передбаченим законом, з 10 до 15% та з 15 до 20%, збільшення державної допомоги працездатним малозабезпеченим особам, які доглядають за психічно хворими, до розміру мінімальної зарплати.

Також мають бути підвищені розміри пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб": з 1 липня - на 10%, з 1 вересня - на 10%, з 1 січня 2013 р. на 10,5%;

Йдеться також про підвищення розміру щорічної разової грошової допомоги, передбаченої Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", що виплачується у 2012 р.: інвалідам війни І групи - до 2,2 тис. грн, II групи - до 1,92 тис. грн, III групи - до 1,72 тис. грн.

Крім того, мова йде про скасування у 2012 р. рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів, а також поетапного скасування рівня забезпечення прожиткового мінімуму, установленого для дітей.

Також до 1 вересня 2012 р. протезами та колісними кріслами мають бути забезпечені всі інваліди із вадами опорно-рухового апарату, які цього потребують.

Йдеться, крім того, про спеціалізоване медичне лікування громадян, інвалідність яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою; будівництво (придбання) житла для цієї категорії осіб, інвалідів війни, інвалідів по зору і слуху, передбачивши видатки на ці цілі відповідно до обгрунтованих потреб.

Також мають бути передбачені видатки за окремою бюджетною програмою на реабілітацію хворих на ДЦП дітей.
Йдеться і про компенсацію громадянам, які вкладали гроші в Ощадбанк та держстрахування, а також в низку державних фінансових зобов'язань СРСР.

Крім того, мова йде про необхідність збільшення видатків за відповідною бюджетною програмою на 269 млн грн на створення сучасних перинатальних центрів у регіонах України.

Йдеться також про функціонування механізму здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян.

Згідно з дорученням, до 30 березня уряд має забезпечити підготовку та внесення на розгляд ВР законопроекту щодо забезпечення громадян гідною роботою. У проекті потрібно зокрема передбачити стимули для роботодавців, які дають роботу молоді, інвалідам, особам передпенсійного віку, іншим уразливим категоріям населення.

Кабмін також має вжити заходів щодо вдосконалення роботи соціальних служб, повного охоплення їх послугами найуразливіших категорій населення тощо

До 20 квітня уряд має вжити заходів для посилення соціальної справедливості у сфері оподаткування, зокрема забезпечити підготовку і внесення до парламенту проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо запровадження податку на багатство.

До 2 квітня уряд має вжити заходів щодо спрощення та здешевлення процедур, пов'язаних із реєстрацією (перереєстрацією) або зняттям з обліку транспортних засобів.

Президент також доручив віце-прем'єр-міністру - міністру соціальної політики Сергію Тігіпку забезпечити поетапне - з квітня 2012 р. - осучаснення призначених у минулі роки страхових виплат потерпілим від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Нагдаємо, 7 березня Президент України Віктор Янукович запропонував чотири напрямки подальшої реалізації соціальної реформи, які необхідно реалізувати для поліпшення якості життя громадян. Серед цих напрямків - іпотечне кредитування, підвищення зайнятості населення, підвищення соціальної допомоги малозабезпеченим, а також повернення громадянам внесків Сбєрбанку СРСР.

12 березня 2012 р. Міністерство фінансів приступило до підготовки внесення змін до закону про державний бюджет на 2012 р. для реалізації проголошених Президентом України соціальних перетворень.