ua en ru

Янукович підписав закон, що дозволяє брати участь в судових засіданнях в режимі відеоконференцій

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 5041-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Закон вносить зміни до Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільний процесуальний кодекс України, якими передбачити можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Така участь буде відбуватися на підставі постанови суду, що суд постановляє за клопотанням учасника процесу або за власною ініціативою. У постанові визначатися суд, який повинен забезпечити участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Крім того, з метою організації невідкладного проведення відеоконференції проект передбачає можливість надсилання копії такої постанови за допомогою кур'єра, факсу або електронної пошти.

"У клопотанні про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку визначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення засідання, в якому буде відбуватися така участь. Питання про участю в судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніше ніж за п'ять днів до дня проведення такого засідання ", - йдеться в законі.

Законом також передбачено, що використання в судовому засіданні технічних засобів і технологій має здійснюватися таким чином, щоб забезпечити належну якість зображення і звуку, можливість учасників процесу чути і бачити хід судового засідання, задавати питання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки.

Крім того, винесення постанови про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не позбавляє його права прийти в зал судового засідання і прийняти участь в такому засіданні в загальному порядку.

З метою вирішення технічних питань, пов'язаних з проведенням відеоконференцій, проектом також передбачено зміни до закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Нагадаємо, раніше керівник Головного управління Адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов заявив, що Кабмін виділив 20 млн грн в 2012 р. на забезпечення таких відеоконференцій.