ua en ru

Янукович планує позбавити ВР повноважень призначати суддів

Президент Віктор Янукович має намір позбавити Верховну Раду (ВР) України повноважень призначати суддів. Про це повідомив радник Президента, керівник головного управління Адміністрації Президента з питань судоустрою Андрій Портнов, передає кореспондент РБК-Україна.

Згідно словами Портнова в Конституційну асамблею будуть передані пропозиції Януковича щодо змін до розділу Конституції "Правосуддя": "Наступна позиція - це повне відсторонення парламенту та інших політичних органів від процесу призначення або обрання суддів на посади", - сказав він.

Портнов зазначив, що, зокрема, пропонується скасувати перше призначення суддів на 5 років і відразу призначати їх безстроково за новою процедурою: "Рішення про це буде приймати Вища кваліфікаційна комісія у тому порядку, в якому вона сьогодні вже працює. Це - тестування, конкурсні принципи. Після цього - Вища рада юстиції, вже у новому складі повинен бути сформована з більшістю суддів, і після цього Президент буде підписувати акт, який носить виключно церемоніальний характер ", - сказав Портнов.

Також пропонується відсторонити ВР від процесу можливого притягнення судді до кримінальної відповідальності: "Сьогодні парламент надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності судді. Ці повноваження також передається дисциплінарно-кваліфікаційним органам: Вищої кваліфікаційної комісії та Вищу раду юстиції", - заявив Портнов.