ua en ru

Ренат Кузьмін призначений заступником секретаря РНБО

Президент України Віктор Янукович призначив Ріната Кузьміна заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Про це йдеться в указі глави держави № 542/2013 від 4 жовтня 2013 р.

Президент України Віктор Янукович призначив Ріната Кузьміна (на фото) заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО). Про це йдеться в указі глави держави № 542/2013 від 4 жовтня 2013 р.

"Ренат Кузьмін переведений у Раду національної безпеки і оборони. Відповідний указ вже підписаний в Генеральній прокуратурі України", - повідомили РБК-Україна в прес-службі ГПУ.

Раніше Кузьмін обіймав посаду першого заступника генерального прокурора України. Поки що офіційного указу про звільнення його з цієї посади не було.

Вчора повідомлялося про реорганізацію головного слідчого управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ і створенняголовного слідчого управління ГПУ. На посаду начальника головного слідчого управління був призначений Олександр Калифицький. Раніше даним відомством займався Кузьмін.

Найбільш резонансна справа, якою займався Ренат Кузьмін - це справа, точніше справи, Юлії Тимошенко. Безпосередньо у судах він сторону звинувачення не представляв, проте здійснював загальний контроль і керівництво лінією обвинувачення. Крім того, Кузьмін займався справою Юрія Луценка, а також причетністю Леоніда Кучми до вбивства Георгія Гонгадзе.

Останнім часом посилилися розмови про можливу відправку Юлії Тимошенко на лікування до Німеччини. Янукович побічно заявив, що питання може вирішитися до 21 жовтня. Кузьмін був проти такої постановки питання, хоча під тиском політичних обставин прагнув висловлюватися про це акуратно. Проте, його несприйняття такого варіанту розвитку подій було зрозумілим. Таким чином, у Кузьміна були всі причини бути незадоволеним отримуваними вказівками зверху, а у керівництва були всі причини бути незадоволеним Кузьміним. Тут можна пригадати і його відкриті листи Президентові США Бараку Обамі, і багато що інше, що не сприяло поліпшенню міжнародного рейтингу країни.

2 жовтня повинна була відбутися пряма лінія Кузьміна в редакції "Комсомольської правди", проте вона була скасована, оскільки перший заступник генпрокурора був терміново викликаний до Президента. Ще минулого тижня в ЗМІ з'явилася інформація, що Кузьмін збирається подати у відставку зі своєї посади.

Цікаво, що РНБО стає свого роду кар'єрним притулком для тих представників нинішньої влади, які з різних причин впали в немилість, не впоравшись з покладеними на них політичними обов'язками. Так, 14 лютого 2012 р. секретарем РНБО був призначений Андрій Клюєв, що був до цього першим віце-прем'єр-міністром, міністром економічного розвитку і торгівлі . При цьому Клюєв сам при кожній нагоді підкреслює, що його функції явно перевершують функції секретаря РНБО. Йому доводиться навіть виступати представником Партії регіонів в переговорах з парламентською опозицією.

Кузьмін був призначений першим замступником генпрокурора 4 листопада 2010 р., призначення відбулося в перший день перебування на посаді генерального прокурора Віктора Пшонки.

Кузьмін - уродженець Донецька. У 1991 р. закінчив Українську юридичну академію в Харкові. У листопаді 2003 р. очолював прокуратуру Києва. У лютому 2005 р. пішов на пониження - в заступники прокурора Київської області. У вересні 2006 р.Кузьмін стає заступником генерального прокурора України. У травні 2010 р. указом Президента Віктора Януковича призначений членом Вищої ради юстиції. Є доктором юридичних наук.