ua en ru

Янукович заборонив здійснення держзакупівель нафтопродуктів без тендерів

Президент України Віктор Янукович наклав вето на законопроект "Про здійснення державних закупівель" щодо нафти та нафтопродуктів". Про це повідомляє прес-служба Президента.
Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) 8 липня ухвалила в цілому законопроект "Про здійснення державних закупівель", котрий передбачає не поширювати дію даного закону на закупівлю юридичними особами нафти і нафтопродуктів з метою їх подальшої переробки та перепродажу - тобто дозволяє операції без проведення тендерних процедур.
Відповідний проект закону № 8727 від 30.06.2011 р. ініційований народними депутатами від фракції ПР Іриною Горіною та НУ-НС Ксенією Ляпіною підтримали 246 народни обранців.
Законодавчим актом встановлено не поширювати дію закону "Про здійснення державних закупівель" на випадки, якщо предметом закупівлі є нафта, нафтопродукти сирі, нафтопродукти, закупівля яких здійснюється юридичними особами (їх об´єднаннями), які займаються господарсько-комерційною діяльністю, з метою подальшого перепродажу або переробки та пов´язаних і необхідних для цього послуг: з переробки, виробництва, транспортування, вантажних перевезень, зберігання, зливу/наливу, інспекції кількості та якості, митно-брокерських, інформаційно-аналітичних, фінансових, страхування. Крім того, вилучено чинну норму пункту 4 статті 2, згідно з якою здійснення закупівлі нафти або нафтопродуктів сирих має визначатися окремими законами України.
Як зазначається, ціллю документу є врегулювання проблем, що виникають при здійсненні держзакупівель нафти сирої та нафтопродуктів і заважають залученню системних інвесторів для розвитку промисловості в Україні.