ua en ru

Янукович може призначити екс-командувача Сухопутними військами Воробйова першим заступником начальника Генштабу, - ЗМІ

Янукович може призначити екс-командувача Сухопутними військами Воробйова першим заступником начальника Генштабу, - ЗМІ

Генерал-полковник Геннадій Воробйов, звільнений 17 січня президентом Віктором Януковичем з посади командувача сухопутними військами збройних сил (ЗСУ), найближчим часом буде призначений першим заступником начальника Генштабу. Про це повідомляє Комерсант-Україна, посилаючись на джерела в Генеральному штабі.

Нагадаємо, раніше цю посаду займав адмірал Ігор Кабаненко, звільнений з військової служби в запас за станом здоров'я. Навколо Кабаненко восени минулого року розгорівся скандал, пов'язаний з порушеннями режиму зберігання секретних документів у приміщеннях Генштабу.

"Кадрові перестановки в жодному разі не пов'язані з Майданом. Геннадій Воробйов працює, служить, і в найближчу добу все повинно стати на свої місця", - заявив співрозмовник в Генштабі.

Слід зазначити, що Воробйов у 2006-2009 роках уже обіймав посаду першого заступника начальника Генштабу. Як пояснив експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець, можливо, іншої кандидатури на вакантну посаду просто не знайшлося.

"Та й з кар'єрних міркувань Геннадію Воробйову вигідніше повернутися на посаду першого заступника начальника Генштабу, тому що в зв'язку з реформою армії роль командуючих видами збройних сил буде знижуватися, а їх функції переберуть на себе командувачі оперативними командуваннями"- розповів Згурець.

Оперативні командування (ОК) "Північ" і "Південь", а також командування військово-морськими силами, повинні бути сформовані відповідно до нових принципів організації ВСУ, передбачених концепцією реформування та розвитку ЗСУ до 2017 року. Командувачі оперативними командуваннями будуть розпоряджатися військами, розміщеними на територіях, підконтрольних ОК. Ще існуючі на сьогоднішній день командування сухопутними військами, повітряними і військово-морськими силами в найближчі 3-4 місяці будуть реорганізовані в окремі штаби, які будуть діяти в структурі Генерального штабу.